Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

                      Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Γ.Προβόπουλος

 


Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας μετά τις εξελίξεις με το PSI δηλώνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος μάλιστα εκτιμά πως μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας υπάρχουν πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αρχίσουν να εισρέουν στην οικονομία εντός των επόμενων μηνών.

Ο Γιώργος Προβόπουλος δηλώνει πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας χρειάζεται πρωτίστως να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές, στους θεσμούς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις που να οδηγούν στην ανάπτυξη όπως είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μπορεί, οπως λέει, τα επόμενα χρόνια να αποφέρει 40 έως 50 δις ευρώ κυρίως από το εξωτερικό.

«Με ένα βελτιούμενο κλίμα θα ήταν εφικτό να επιστρέψουν στις τράπεζες σε πρώτη φάση αποθησαυρισμένα ποσά άνω των 10 έως 15 δισ. ευρώ, κάτι που θα συντελούσε σε μια τεράστια βελτίωση από άποψη ρευστότητας» υπογραμμίζει ο Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος, πάντως, αν και αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες πληρώνουν κυρίως τη δημοσιονομική κρίση δεν παραλείπει να τις κατηγορήσει για την τροφοδότηση του καταναλωτικού μοντέλου λέγοντας: «Οι τράπεζες αν έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, είναι γιατί κάποιες από αυτές, την περίοδο των παχιών αγελάδων δεν απέφυγαν τον πειρασμό να ενισχύσουν ένα κούφιο καταναλωτικό όνειρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου