Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ευρωπαίοι τα πιο «γερά ποτήρια» του πλανήτη

Ευρωπαίοι τα πιο «γερά ποτήρια» του πλανήτη

Ευρωπαίοι τα πιο «γερά ποτήρια» του πλανήτη
Οι Ευρωπαίοι είναι τα πιο γερά ποτήρια στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην έκθεση καταγράφεται ότι κάθε ευρωπαίος πίνει 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ το χρόνο ή σχεδόν τρία ποτήρια κρασί ημερησίας , επίδοση που είναι η διπλάσια της μέσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην έκθεση καταγράφονται πάντως και οι διαφορές στην κατανάλωση από περιοχή σε περιοχή της Ευρώπης. Οι μεγαλύτεροι πότες είναι στην κεντρική-ανατολική και ανατολική Ευρώπη όπου η κατανάλωση φτάνει στα 14,5 λίτρα ενώ στην νότια Ευρώπη είναι 11,2 λίτρα και στις σκανδιναβικές χώρες 10,4.

Στην αποκαλούμενη πάντως επικίνδυνη κατανάλωση, όπως να πίνει κάποιος εκτός γευμάτων ή σε δημόσιους χώρους ή ακόμη και να μεθάει αλλάζουν τα πράγματα καθώς  οι Σκανδιναβοί έχουν σκορ  2,8 στην  κλίμακα από το 1 που είναι το  λιγότερο επιβλαβές έως  το 5 που είναι το περισσότερο - ενώ η κεντρική-ανατολική και η ανατολική Ευρώπη «σκοράρει» λίγο πιο πάνω από το 2,9. Η κεντρική-δυτική και η δυτική Ευρώπη αλλά και η νότια Ευρώπη κατέγραψαν σκορ στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ 1,5 και 1,1 αντίστοιχα.

Η έκθεση διαπίστωσε τέλος ότι στην Ε.Ε. σχεδόν το 12% όλων των θανάτων το 2004 μεταξύ ανθρώπων ηλικίας 15 με 64 αποδίδονται στο αλκοόλ ως συνέπεια ασθενειών ή τροχαίων  ενώ ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 3% των θανάτων οφειλόταν στην κατανάλωση αλκοόλ από τρίτα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου