Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Καύσωνες όλο το καλοκαίρι

 

               



Ενα εντελώς διαφορετικό και «καυτό» κλιματικό μοντέλο εγκαθίσταται στην Ελλάδα, καθώς τις επόμενες δεκαετίες, στα αστικά κέντρα της χώρας μας η περίοδος του καύσωνα θα επιμηκυνθεί κατά δύο με τρεις εβδομάδες, οι δασικές περιοχές θα αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ τα τουριστικά θέρετρα θα ζουν... τροπικές νύχτες, όπου η αφόρητη ζέστη θα συνδυάζεται με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το σενάριο για την εξέλιξη των κλιματικών συνθηκών στη χώρα μας μέχρι το 2050 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένο, καθώς συμπεριλήφθηκε σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη του κλίματος συνολικά στην Ευρώπη. Το ελληνικό σκέλος της κλιματικής πρόβλεψης εκπονήθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα από τη Real planet.

«Μέχρι το 2050, η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας θα έχει σημειώσει αύξηση κατά 1,3 βαθμό Κελσίου. Μπορεί αυτή η αύξηση να φαντάζει μικρή, ωστόσο μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε αρκετούς παράγοντες της ζωής της χώρας», δηλώνει ο κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χρήστος Γιαννακόπουλος. Πέρα από την αυτονόητη συνέπεια του αυξημένου κινδύνου δασικών πυρκαγιών, η αύξηση του 1,3 βαθμού Κελσίου σημαίνει ένταση των πλημμυρικών φαινομένων και αύξηση των υγειονομικών επεισοδίων που οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι συνέπειες, όμως, θα είναι και οικονομικές, καθώς υπολογίζεται πως θα απαιτείται τουλάχιστον 50% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία των κλιματιστικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!

Φαινόμενα λειψυδρίας

Χρησιμοποιώντας τα πλέον εξελιγμένα κλιματικά μοντέλα και προχωρώντας στην εξονυχιστική επαλήθευση των δεδομένων, μια εργασία που διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια, οι Ελληνες επιστήμονες υπολόγισαν την εξέλιξη της θερμοκρασίας σε δέκα ελληνικές πόλεις, δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Καβάλα, Λαμία και Καλαμάτα. «Καθεμία από αυτές τις πόλεις θα βιώσει επιμήκυνση του καύσωνα, δηλαδή 15 με 20 ημέρες περισσότερες, με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου», δηλώνει ο Χρ. Γιαννακόπουλος.

Τα κλιματικά μοντέλα που εφάρμοσαν οι επιστήμονες περιλαμβάνουν δεκάδες παράγοντες, από την αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας με τους ωκεανούς, μέχρι τις εκτιμήσεις για τα επίπεδα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες. «Το σενάριο που παρουσιάζουμε είναι το πιο μετριοπαθές. Υπάρχουν άλλα δύο που έχουν πολύ χειρότερες προβλέψεις», αναφέρει η Ευθυμία Κωστοπούλου, λέκτορας του τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η Ευθ. Κωστοπούλου επισημαίνει πως, εκτός από τη θερμοκρασία, η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει μεγάλη αύξηση και στις πλημμύρες, κάτι που συμβάλλει στην εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας. «Πολύ μεγαλύτερα επίπεδα βροχής θα πέφτουν σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα περιορίζει τα διαθέσιμα υδατικά αποθέματα, καθώς το έδαφος δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφά πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα».

Εν τέλει, οι θερινοί καύσωνες και οι χειμερινές πλημμύρες αναμένεται να αλλάξουν δραματικά τον εύκρατο κλιματικό χαρακτήρα της χώρας μας, απαλείφοντας στην ουσία τις τέσσερις εποχές! «Οδηγούμαστε σε ένα κλιματικό μοντέλο με δύο εποχές. Οπως έχουμε δει, αυτό συμβαίνει ήδη καθώς τα τελευταία χρόνια η αλλαγή του καιρού γίνεται πιο άμεσα από ό,τι παλαιότερα, σβήνοντας στην ουσία το φθινόπωρο και την άνοιξη», καταλήγει η Ευθ. Κωστοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου