Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Στις κάλπες οι Ιρλανδοί για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο


Στις κάλπες οι Ιρλανδοί για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου, διεξάγεται σήμερα στην Ιρλανδία, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να φέρουν το «ναι» να υπερισχύει.
Παρόλα αυτά, καθοριστικής σημασίας θα είναι η ψήφος των αναποφάσιστων που αγγίζουν το 20% αλλά φυσικά και η συμμετοχή.
Με δεδομένο ότι η ανεργία έχει αγγίξει το 14% δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη
με την οργή των εκλογέων στις κάλπες.
Κλειδί η συμμετοχή και οι αναποφάσιστοι
Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, της Telegraph το «ναι» φαίνεται να υπερισχύει με 60% του «όχι» που φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό μικρότερο του 40%.
Το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Ιρλανδία, είναι το μόνο στην Ε.Ε. για την έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου και το τρίτο στη χώρα σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια.
Το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο για τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων χρειάζεται την έγκριση μόλις των 12 από τις συνολικά 17 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.
Ενδεχόμενη απόρριψη από τους Ιρλανδούς θα δημιουργούσε πρόβλημα στην πρωτοβουλία αυτήν την ώρα που η Εζώνη έχει πάρει φωτιά, με το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία να εκτινάσσεται στα ύψη.
Τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι»
Ενόψει της σημερινής ημέρας, διαμορφώθηκαν δυο στρατόπεδα με την κυβέρνηση να προωθεί το ναι προειδοποιώντας ότι αν το Σύμφωνο απορριφθεί, δεν θα καταβάλλονται μισθοί, συντάξεις, τα ΑΤΜ θα αδειάσουν και θα σταματήσουν οι επενδύσεις από το εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι χαρακτήρισε το «ναι» συνώνυμο της «σταθερότητας» για την ιρλανδική οικονομία.
Στην άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι του «όχι» Σιν Φέιν, και συνδικάτα, ανέφεραν ότι η Ε.Ε. δεν θα τολμούσε να αποκόψει από επιπρόσθετη χρηματοδότηση τη χώρα, σε περίπτωση απόρριψης του συμφώνου.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 11 χρόνια έχουν απορριφθεί στην Ιρλανδία, δύο ευρωπαϊκές συνθήκες.
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 ( 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου