Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Βουλγαρική «εισβολή» για εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα


Οι περισσότεροι Ρώσοι επενδύουν από 100.000 έως 300.000 ευρώ για διαμερίσματα με θέα στο Αιγαίο
Οι περισσότεροι Ρώσοι επενδύουν από 100.000 έως 300.000 ευρώ για διαμερίσματα με θέα στο Αιγαίο

Παραθεριστικές κατοικίες, συνήθως μικρού μεγέθους, με... θέα στο Αιγαίο, αλλά και προνομιακά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη κατοικία ή για επένδυση «βάζουν στο μάτι» και αγοράζουν οι Βούλγαροι, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην εγχώρια κτηματαγορά, από την κατρακύλα των τιμών, εξαιτίας της κρίσης.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους γείτονες εντοπίζεται
κυρίως στα παραθεριστικά κέντρα της Χαλκιδικής και αφορά κατά τεκμήριο μικρά διαμερίσματα ή στούντιο των 40-50 τ. μ., των οποίων οι τιμές έχουν υποχωρήσει, τα τελευταία χρόνια, στα επίπεδα των 30.000 - 50.000 ευρώ, και τις «αντέχει» το πορτοφόλι τους.
Ενδιαφέρον
«Οι Βούλγαροι εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τα ακίνητα στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές έχουν καταγράψει απότομη πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Π. Στόικοβα, διαχειρίστρια μεσιτικής εταιρείας στη Σόφια, διευκρινίζοντας ότι πόλος έλξης έχουν μετεξελιχθεί οι βόρειες ακτές του Αιγαίου και κυρίως η περιοχή της Χαλκιδικής, διότι είναι σε μικρή απόσταση από τη Βουλγαρία.

«Όσοι εκδηλώνουν κάποιο ενδιαφέρον να αγοράσουν τώρα ακίνητο, παρακολουθούν προσεκτικά την οικονομική κατάσταση στη χώρα και τι θα συμβεί στη μετεκλογική περίοδο, γιατί αναμένεται η πτώση των τιμών να συνεχιστεί», τόνισε η κ. Στόικοβα. Όπως μεταδίδει το κρατικό ραδιόφωνο της γειτονικής χώρας, η μεσίτρια εξήγησε ότι οι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν οι Βούλγαροι να αποκτήσουν ακίνητο στη χώρα μας αφορούν «προ πάντων για προσωπική χρήση, για να περάσουν τις διακοπές τους εκεί, για καλύτερο τρόπο ζωής και βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία, αλλά και για να παινευτούν ότι διαθέτουν ακίνητο στο εξωτερικό».
Αναφορικά με το είδος των ακινήτων που προτιμούν οι Βούλγαροι στη χώρα μας, η κ. Στόικοβα είπε ότι για τη Χαλκιδική «κυρίως διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο ή στούντιο εμβαδού 40-50 τ. μ., τα οποία μπορεί κανείς να τα βρει σε τιμές 30.000 έως 50.000 ευρώ στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία. Παρατηρείται, επίσης, ενδιαφέρον και για τα οικογενειακά σπίτια, των οποίων οι τιμές αρχίζουν από τις 150.000 ευρώ, ιδίως για τις κατοικίες κοντά στην παραλία ή με θέα στη θάλασσα».
Για τους εύπορους Βούλγαρους, ωστόσο, τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης είναι στην... πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, καθώς η πόλη απέχει μόλις τρεις ώρες από τη Σόφια. Τα ακίνητα αυτά «παίζουν» μεταξύ 200.000 - 500.000 ευρώ και συνήθως αξιοποιούνται ως δεύτερη κατοικία. Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, επενδύουν και στην αγορά οικοπέδων για την ανέγερση παραθεριστικών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ενώ οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα αποκτούν κατοικίες στην Ελλάδα για να διαμένουν οι υπάλληλοί τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.
Ρώσοι
Ισχυρή παρουσία στη Χαλκιδική έχουν φυσικά και πολλοί Ρώσοι, οι οποίοι είτε έχουν επενδύσει σε μικρά εξοχικά, είτε αγοράζουν πολυτελείς βίλες, είτε επενδύουν εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα, όπως ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Φήμες αναφέρουν ότι έχει κλειστεί συμφωνία για αγορές μεγάλων εκτάσεων στη Χαλκιδική με στόχο την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών που θα απευθύνονται σε Ρώσους τουρίστες.

Πάντως, οι περισσότεροι Ρώσοι επενδύουν από 100.000 έως 300.000 ευρώ για διαμερίσματα με θέα στο Αιγαίο, ενώ αρκετές συμφωνίες έχουν κλείσει σε επίπεδα άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου