Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Με ένα μόνο νεφρολόγο το Νοσοκομείο Κατερίνης

http://www.olympio-bima.gr





ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ

Καταστάσεις άλλων εποχών ζουν οι νοσηλευόμενοι νεφροπαθείς, τόσο οι μόνιμοι της μονάδας τεχνητού νεφρού όσο και οι ασθενείς που έρχονται περιοδικά ή και από άλλες περιοχές για αιμοκάθαρση, καθώς εδώ και ένα μήνα το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης έχει μείνει με ένα νεφρολόγο. Η προσωρινή λύση, που ξεκινά από σήμερα, έρχεται με γιατρούς από το γειτονικό νοσοκομείο της Βέροιας, με την ελπίδα ότι η κενή θέση που υπάρχει θα πληρωθεί σύντομα.
Η λύση αυτή προβλέπει ότι
9 μέρες μέσα στο μήνα θα καλύπτονται με γιατρούς από τη Βέροια για τις απογευματινές ώρες. Οι υπόλοιπες θα καλύπτονται από την εναπομείνασα κ. Μαλλιάρα, η οποία ήδη κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ώρο από τη στιγμή που έμεινε μόνη της στο τμήμα, μετά από το θάνατο του διευθυντή κ. Λιαμού.

Ο διοικητής του Γ.Νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι ο γιατρός που θα πάρει την θέση θα έρθει σύντομα, όντας η μια από τις 270 προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πανελλαδικά. Πρόκειται για κυβερνητική εξαγγελία, αφού σε διαφορετική περίπτωση η αναλογία 1/5 για προσλήψεις και αποχωρήσεις θα έφερνε εμπόδια, ίσως και ανυπέρβλητα.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στο μεταξύ, η κατάσταση που επικρατεί δεν θυμίζει σε τίποτα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και νοσηλευτές να καλούνται να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες καταστάσεις. Υπάρχουν περιστατικά που ο χειρισμός τους γίνεται μέσω τηλεφωνικών οδηγιών, παρά το γεγονός ότι απαιτούνται εξειδικευμένες κινήσεις όπως η τοποθέτηση καθετήρα.
Η μια γιατρός που έχει απομείνει έχει υπ’ ευθύνη της εκτός από την μονάδα τεχνητού νεφρού και όλα τα περιστατικά νεφροπαθών που προκύπτουν στο νομό. Στο διάστημα που το χαμό του διευθυντή, έτυχε περιστατικό θανάτου ασθενή και άλλο ένα με μεγάλο κίνδυνο, με τους νεφροπαθείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Παράλληλα, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο μπορεί να είναι λειτουργική η λύση μεταφοράς γιατρών από τη Βέροια ή πόσο γρήγορα μπορεί να καλυφθεί η θέση με πρόσληψη, καθώς έχει προκύψει και σχετική δικαστική διαμάχη. Αυτό γιατί ενώ υπήρχε γιατρός που ανταποκρίθηκε και πληρούσε τις προϋποθέσεις για να καλύψει τη θέση, ωστόσο έγινε προσφυγή από έτερο ενδιαφερόμενο και η πρόσληψη έχει «κολλήσει» δικαστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου