Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΛΗΜΝΟΣ Ιδανικός προορισμός


Με την τιμή της βενζίνης να... καίει, τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν φέτος (λόγω της ανάγκης πρώτα να μεταβείτε στον Πειραιά και από εκεί, με ένα «αλμυρό» ακτοπλοϊκό εισιτήριο στον τελικό προορισμό σας) τον «απαγορευμένο καρπό» για τους Βορειοελλαδίτες. Όμως, ο παράδεισος βρίσκεται πολύ κοντύτερα: στο ανατολικό Αιγαίο, στο νησί του Ηφαίστου. Τη Λήμνο.

Μάλιστα, φέτος, με δύο ακτοπλοϊκά και έξι αεροπορικά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη και έξι ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Καβάλα, η Λήμνος είναι πιο κοντά από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου για τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης. Με λιγότερα από 100 ευρώ, ένα ζευγάρι μπορεί να ταξιδέψει στο νησί, μεταφέροντας και το αυτοκίνητό του.


Και στα καταλύματα, όμως, οι τιμές έπεσαν θεαματικά σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, Αριστείδης Τζάνερος: «Δίκλινα που πέρυσι κόστιζαν 70 ευρώ φέτος μπορεί να τα βρει κάποιος 45, 40 ή ακόμη και 35 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να βρει τετράκλινο δωμάτιο με 50 ευρώ ή διαμέρισμα δύο χώρων με κουζίνα με 60-65 ευρώ» αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι ξενοδόχοι του νησιού έκαναν έκπτωση μόνο στις τιμές και όχι στην ποιότητα.
Μειωμένες είναι οι τιμές και στην ενοικίαση αυτοκινήτων -μπορεί κανείς να βρει ένα αυτοκίνητο με 30 ευρώ την ημέρα, όταν πριν από δύο χρόνια κόστιζε 50-55 ευρώ. Όσο για τη διασκέδαση, τα ποτά στα μπαράκια της Μύρινας κοστίζουν 5 ευρώ, ενώ στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες οι λουόμενοι δεν πληρώνουν για τις ξαπλώστρες.

ΑΝΕΓΓΙΧΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
Η Λήμνος είναι προσιτή τόσο γεωγραφικά όσο και οικονομικά, όμως δεν είναι μόνον αυτοί οι λόγοι που αξίζει να επισκεφθεί κανείς το νησί. Με τις απέραντες αμμουδιές και τις καταγάλανες θάλασσες, το σχεδόν ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον και τη μακραίωνη ιστορία, η Λήμνος είναι ιδανική επιλογή διακοπών -τόσο για οικογένειες όσο και για τη νεολαία.
Η πρωτεύουσα του νησιού, Μύρινα, σφύζει από ζωή -ειδικά στην παραλία του Ρωμέικου Γιαλού, όπου είναι συγκεντρωμένα τα ταβερνάκια, τα καφέ και τα μπαρ. «Σήμα κατατεθέν», τα ελαφάκια στο ενετικό κάστρο της Μύρινας, που τη νύχτα φωταγωγείται, δημιουργώντας ένα ιδανικό σκηνικό για τα όμορφα καλοκαιρινά βράδια των διακοπών.
Η πόλη προσφέρεται για βόλτες στα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια με τα παλιά αρχοντικά, ενώ στο αρχαιολογικό μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Πολιόχνης και τις ανασκαφές στο Καβείριο (αρχαϊκά-ρωμαϊκά), την Ηφαιστία (γεωμετρικά-ελληνιστικά) και το Κουκονήσι (προϊστορικά). Οι παραλίες της Μύρινας, Ρωμέικος Γιαλός και Ρηχά Νερά, αποτελούν ιδανική επιλογή, γιατί βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση και είναι καλά οργανωμένες με ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ. Υπάρχουν, όμως, άλλα 250 χιλιόμετρα ακτογραμμής για να επιλέξει κανείς, είτε προτιμά τις αμμώδεις παραλίες είτε εκείνες με βότσαλα.
Οι παραλίες Αυλώνα, Κέρος και Άγιος Γιάννης έχουν διάφανα νερά και ψιλή άμμο και προσελκύουν τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, του σέρφινγκ και του kite. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες με απαλή άμμο, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, beach bar και καφετέριες είναι το Πλατύ και ο Ευγάτης, ενώ το σμαράγδι του νησιού είναι η παραλία Θάνος, με ηφαιστειογενή βράχια και τιρκουάζ νερά. Πέρα από τις γνωστές παραλίες, το πολυσχιδές ανάγλυφο του νησιού σχηματίζει κόλπους και όρμους και δημιουργεί μικρές «ιδιωτικές» παραλίες, που περιμένουν να τις ανακαλύψουν οι πιο «ψαγμένοι» τουρίστες.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πέρα από τις εκπληκτικές παραλίες, το νησί συμπυκνώνει την ελληνική μυθολογία και ιστορία μέσα σε 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας πέταξε τον Ήφαιστο από τον Όλυμπο στη Λήμνο -και από την πτώση του αυτή εκείνος έμεινε σακάτης... Aπόγονοι του θεού ήταν οι Kάβειροι, στους οποίους αποδίδονται τα Kαβείρια Μυστήρια.
Στη Λήμνο υπάρχει και η περίφημη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου.
Το νησί κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους (ο οικισμός της Πολιόχνης χρονολογείται γύρω στο 4.000 π.X. και θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Eυρώπης). Η ιστορία του νησιού φτάνει μέχρι τους νεότερους χρόνους και τον ρόλο που έπαιξε το λιμάνι του Μούδρου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Πόσο κοστίζουν συγκοινωνίες και διαμονή
Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες: Τα πλοία της NEL Lines για Λήμνο φεύγουν από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Ειδικότερα:
> Από Θεσσαλονίκη κάθε Σάββατο (13.30) με το European Express και κάθε Δευτέρα (13.00) με το Θεόφιλος. Το κόστος είναι της τάξης των 14 ευρώ (κατάστρωμα) για απλή μετάβαση ή 42-52 ευρώ σε καμπίνα και 63-75 ευρώ για τη μεταφορά ΙΧ αυτοκινήτου.
> Από Καβάλα, όλες τις ημέρες εκτός Δευτέρας -συγκεκριμένα, Τρίτη και Πέμπτη στις 15.00, Τετάρτη και Παρασκευή στις 19.00, Σάββατο στη μία μετά τα μεσάνυχτα και Κυριακή στις 03.30 μετά τα μεσάνυχτα, με τα πλοία Ταξιάρχης ή Aqua Maria. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 16 ευρώ για κατάστρωμα, 29-36 ευρώ για καμπίνα και 51 ευρώ για τη μεταφορά ΙΧ αυτοκινήτου.
Πτήσεις: Από τη Θεσσαλονίκη για τη Λήμνο πετούν καθημερινά (εκτός Τρίτης) αεροσκάφη της Sky Express. Οι πτήσεις αναχωρούν Δευτέρα, Τετάρτη Πέμπτη και Κυριακή στις 10.20, Παρασκευή και Σάββατο στις 12.45, ενώ από Λήμνο αναχωρούν καθημερινά (εκτός Τρίτης) στις 09.05. Το κόστος απλής μετάβασης είναι στα73,45 ευρώ, με περιορισμένη διαθεσιμότητα για τον μήνα Αύγουστο.
Διαμονή: Από 30-40 ευρώ το δίκλινο, από 50 ευρώ το τετράκλινο. Από 30-35 ευρώ η ενοικίαση αυτοκινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου