Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Έναρξη υλοποίησης του LEADER Πιερίας μέσω της Πιερικής Αναπτυξιακής

 http://www.olympio-bima.gr





ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 8 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ 44 ΕΡΓΑ ΙΔΙΩΤΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Τ.Α.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος LEADER της ομάδας τοπικής Δράσης « Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ», όπου ανακοινώθηκαν επίσημα οι πρώτες εντάξεις ιδιωτικών έργων  στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης του προγράμματος δια στόματος της πρόεδρου και αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, των δημάρχων Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζου καθώς και του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου.
Βασικός στόχος του προγράμματος,
όπως περιγράφεται είναι  η «Δημιουργία ανταγωνιστικής τοπικής οικονομίας με εξωστρεφή προσανατολισμό, ποιότητα και έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη των οικονομικών τομέων, τη διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγής με όρους ποιότητας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών, την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η συστηματική παρακολούθηση διαχείρισης του LEADER για το Νομό Πιερίας γίνεται από την Ομάδα Τοπικής Δράσης Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ. Οι δράσεις του Τοπικού Προγράμματος έχουν ως τελικούς αποδέκτες Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου  καθώς και ΟΤΑ. Για την ένταξη των έργων έχει πραγματοποιηθεί μια προκήρυξη συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 5.197.000,00 η οποία αντιστοιχεί στο 98,67% του Τοπικού προγράμματος.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΝΤΑΧΘΕΙ
• 7 επενδυτικά σχέδια στα πλαίσια της Δράσης «L123α  Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων»   (στις περιοχές Αιγινίου , Κολινδρου , Γανοχωρας , Περίστασης , Λιτόχωρου)
• 7 επενδυτικά σχέδια στα πλαίσια της Δράσης «L312-1  Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων» (στις περιοχές Αιγινίου , Γανοχωρας , Κάτω Άγιου Ιωάννη , Νεοκαισάρειας, Σβορώνου)
• 8 επενδυτικά σχέδια στα πλαίσια της Δράσης «L313-5  Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης» (στις περιοχές Καταχα , Νέας Τραπεζούντας , Λιτόχωρου , Παντελεήμονα , Πόρων)
• 5 επενδυτικά σχέδια στα πλαίσια της Δράσης «L313-6  Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής» (στις περιοχές Σβορώνου ,  Παντελεήμονα , Πόρων , Σκοτινας)
• 1 επενδυτικό σχέδιο στα πλαίσια της Δράσης «L311-1  Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης» (στην περιοχή Σφενδάμης)
Τα επενδυτικά σχέδια ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη . Όταν ολοκληρωθούν θα συμβάλλουν καθοριστικά  στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας με στόχο την ανταγωνιστικότητα και τη δραστηριοποίηση των ανθρώπων της υπαίθρου. Οι δράσεις συγκλίνουν στην υλοποίηση της στοχευμένης αναπτυξιακής στρατηγικής του τοπικού προγράμματος LEADER του Ν. Πιερίας η οποία συνοψίζεται στη βέλτιστη αξιοποίηση των φυσικών , ανθρώπινων και οικονομικών πόρων στις αγροτικές περιοχές του Νομού.
Πριν το τέλος του έτους θα έχει ενεργοποιηθεί άλλη μια προκήρυξη με αδιάθετους έως τότε πόρους.
Η ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Η Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής και αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σημείωσε ότι το 2011 έληξε η 1η προκήρυξη και από τότε έως σήμερα αξιολογήθηκαν όλες οι υποβληθείσες προτάσεις και  «ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά την ένταξη συνολικά 44 έργων συνολικού προϋπολογισμού 8.081.000 ευρώ και Δ.Δ 4.641.000 ευρώ. Από τα 44 έργα τα 28 αφορούν έργα ιδιωτών, τα 10 έργα πολιτιστικών συλλόγων, τα 5 έργα δήμων και το ένα αφορά το γηροκομείο της Μητρόπολής μας».
Τα 28 έργα των ιδιωτών, Δημόσιας Δαπάνης 3.385.000 ευρώ, μπορούν να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα, αφού οι πρώτες εντάξεις αφορούν στον ιδιωτικό τομέα.  Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει και η έναρξη υλοποίησης των δημοσίων έργων καθώς και των έργων των πολιτιστικών συλλόγων.
«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια στους ιδιώτες που εντάχθηκαν και να τους διαβεβαιώσω ότι σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου τους θα είμαστε δίπλα τους συνεργάτες και βοηθοί, ώστε να ξεπερνώνται όλα τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν. Πιστεύουμε ότι έως το τέλος του έτους θα έχουμε προβεί και σε 2η διακήρυξη του Τοπικού Προγράμματος με όλους τους αδιάθετους έως τότε πόρους.
Έως τέλος του 2015 και εφόσον πάνε καλά, η Πιερία θα έχει ενισχύσει την Τοπική της οικονομία, βελτιώσει τις υποδομές τουρισμού, αναβαθμίσει το τοπικό παραγωγικό σύστημα με την υλοποίηση 7 μονάδων μεταποίησης αγροτικής παράγωγης, 7 μικρών βιοτεχνιών, 9 μικρών καταλυμάτων και 5 καφενείων – εστιατορίων.
Όλοι όσοι ανήκουμε στην ομάδα της Πιερικής Αναπτυξιακής – διοίκηση και εργαζόμενοι- με συντονισμένες προσπάθειες και υποστήριξη από όλους , θα ενισχύσουμε το κοινό όραμα της ενεργού δράσης σε μια τοπική κοινωνία που εξελίσσεται μαζί με τους ανθρώπους της».
Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Κατερίνης δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνονται επενδύσεις, όπως και ότι ήταν προτιμότερο να είχαν γίνει δυο χρόνια πριν. «Ήταν έτοιμη και ώριμη υπόθεση το leader, δεν είχε προχωρήσει όμως», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συνέχεια για το 50% χρηματοδότησης που θα δοθεί για τους ιδιώτες και το 100% που θα υπάρχει στις δημόσιες επενδύσεις.
«Η πορεία της Πιερικής Αναπτυξιακής είναι διαχρονική, έχει φέρει στην Πιερία 25 εκ. ευρώ από το leader, ενώ υπάρχει και το ΟΠΑΑΧ, καθώς και τα πανελλήνια βραβεία που έχει παραλάβει. Οργανώθηκε και λειτουργεί για να είναι χρήσιμη και αποδοτική, απτά και όχι στη θεωρία». Κλείνοντας ο κ. Χιονίδης έδωσε εύσημα σε συνεργάτες και διοίκηση της Πιερικής Αναπτυξιακής, που καταφέρνουν σε κρίσιμες στιγμές να φέρουν πόρους που θα δημιουργήσουν κινητικότητα στην αγορά, σχολιάζοντας ότι «αν αποφασίσει το κράτος να μας δώσει κι άλλες δυνατότητες θα αποδείξουμε ακόμα καλύτερα ότι μπορούμε».
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ
Ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Πιερική Αναπτυξιακή συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του νομού, και μέσω τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών, δημιουργώντας έτσι και θέσεις εργασίας. «Είναι πολύ αξιόμαχο το προσωπικό και η διοίκηση, πιστεύω ότι θα πάμε και ακόμα καλύτερα».
Επιπλέον, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση και την κατάσταση που διαμορφώνεται, σχολίασε πως, «ανοίγονται νέες προοπτικές για διεκδικήσεις από πλευράς μας». Ο κ. Πολύζος έκρινε ως ορθή την επιλογή της κυβέρνησης να βασίσει στους ιδιώτες την ανάπτυξη, καθώς «τα τελευταία δυο χρόνια το κράτος χειροτέρεψε και δεν λειτουργεί», τώρα όμως αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις.
Ο ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Από την πλευρά της επιχειρηματικότητας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας τόνισε ότι, «σε μια περίοδο που δοκιμαζόμαστε και στερούμαστε ρευστότητας το Leader είναι πολύ σημαντικό τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση». Παράλληλα και αυτός στάθηκε στην καθυστέρηση, καθώς οι προτάσεις είχαν κατατέθηκαν μέχρι της 5 Σεπτεμβρίου του 2008, εγκρίθηκαν το 2010, όμως το κράτος δεν λειτουργεί με ταχύτητα.
Επίσης, δεν παρέλειψε να εξάρει την «μεγάλη προίκα που άφησε η προηγούμενη διοίκηση με συντονισμένη προσπάθεια επί προεδρείας Γιώργου Παπαστεργίου, για να έρθουν αυτά τα χρήματα».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου πρόσθεσε ακόμα ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να έρθουν χρήματα και από την ΕΕ, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει το ΤΟΠΣΑ που έχει εγκριθεί και άλλα δυο προγράμματα που δεν εγκρίθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου