Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Άναψαν φωτιές τα παράνομα φυτοφάρμακα

http://www.makthes.gr



«Φωτιές» στους κόλπους της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  άναψε στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο η καταγγελία της αντιπολίτευσης ότι οι υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης αποσιώπησαν τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία από τη χρήση παράνομων εισαχθέντων φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες ρυζιού και βαμβακιού στη δυτική Θεσσαλονίκη και την Ημαθία.
 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερά» Γιώργος Θεοδωρόπουλος, σε επερώτηση που κατέθεσε, ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούλιο χρησιμοποιήθηκαν ζιζανιοκτόνα σε ορυζώνες, σκευάσματα τα οποία περιείχαν, μεταξύ άλλων, τη δραστική και επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία, ουσία με την ονομασία 2,4-D, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές σε φυτείες βαμβακιού στις ίδιες περιοχές. Υποστήριξε ωστόσο ότι τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, ενώ διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν παράνομα εισαχθέντα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και παραδέχθηκαν ότι υπάρχει θέμα λαθρεμπορίας, αποσιώπησαν το μείζον θέμα της των συνεπειών του παράνομου φυτοφαρμάκου. «Οι διαπιστώσεις αυτές και η παντελής απουσία ελέγχων αυτών των σκευασμάτων αποτελούν μνημεία υποκρισίας και υποδηλώνουν στάση Ποντίου Πιλάτου», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες προφανώς υποτίμησαν τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το ότι δεν υπάρχει πλέον το απαιτούμενο προσωπικό δεν αποτελεί άλλοθι για τη διοίκηση της περιφέρειας.
Κληθείς να απαντήσει στο θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Ευθυμιάδης δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα (2,4-D) κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας για χρήση σε ορισμένες καλλιέργειες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το ρύζι. Υποστήριξε μάλιστα ότι έγιναν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ο χαρακτηρισμός του ζιζανιοκτόνου ως καρκινογόνου και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία είναι ανακριβής.

Διαμάχη για το λατομείο στην Πιερία

Κριτική στη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άσκησε ο κ. Θεοδωρόπουλος και για το θέμα της αποκατάστασης λατομικού χώρου στη θέση «Γούρνες - Ξηροκάμπι», όπου εταιρεία ξένων συμφερόντων προτίθεται να αξιοποιήσει τμήμα του λατομείου, προκειμένου να αποθέσει χώμα που υπολείπεται από την παραγωγή υλικών για την κατασκευή μπαταριών. Ο περιφερειακός σύμβουλος επέρριψε ευθύνες στη αντιπεριφέρεια Πιερίας ότι γνωμοδότησε θετικά για το έργο, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα αποτελέσματα των αναλύσεων που αναφέρονται από την εταιρεία και όχι της διεύθυνσης Υδάτων της περιφέρειας και της διεύθυνσης Δασών. Σημείωσε ότι επί της ουσίας δεν αναζητήθηκε τυχόν επίδραση του έργου στον υδροφόρο ορίζοντα -δίκτυο γεωτρήσεων- από το οποίο υδροδοτούνται οικισμοί και αρδεύονται αγροτικές καλλιέργειες. Για απολύτως σύννομες διαδικασίες στην υποβολή και έγκριση του φακέλου που υποβλήθηκε από την εταιρεία στις υπηρεσίες έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι για το θέμα υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από φορείς και πολίτες, και γι’ αυτό, όπως είπε, κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστεί ο φάκελος, αυτήν τη φορά από τη διεύθυνση Χωροταξίας Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου (ΔΙΠΕΧΟ).

Εξηγήσεις για το περιφερειακό Μέγαρο ζητά η αντιπολίτευση

Στο μεταξύ στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κατέθεσε, για δεύτερη φορά, αίτημα προκειμένου να της χορηγηθεί έγγραφο που αφορά στην κατασκευή του πρώην νομαρχιακού, νυν περιφερειακού Μεγάρου Κεντρικής Μακεδονίας.
Η νέα αίτηση κατατέθηκε επειδή σύμφωνα με την αντιπολίτευση η απάντηση της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν πλημμελής, καθώς δεν της χορηγήθηκαν τα έγγραφα που αφορούν στην πορεία του έργου. Το Μέγαρο της περιφέρειας κατασκευάζεται σε οικόπεδο έκτασης 10.209 τ.μ που βρίσκεται απέναντι από το ΦΙΞ και περικλείεται από τις οδούς 26ης Οκτωβρίου, Ι. Κωλέττη, Α. Γεωργίου και Κεφαλληνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου