Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η επιχορήγηση Αυγούστου στους δήμους της Πιερίας







247 ΧΙΛ. ΓΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 83 ΧΙΛ. ΓΙΑ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ  ΚΑΙ 61 ΧΙΛ. ΓΙΑ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΙΘΑΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ  ΜΕ 2 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 3 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ

Την απόφαση για απόδοση στους δήμους της χώρας ποσού, ύψους 35 εκατ. ευρώ δημοσίευσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κοινοποιώντας παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και
Δανείων, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους ενδιαφερόμενους δήμους. Πρόκειται για ποσά έναντι της δόσης έτους 2012 στο πλαίσιο «εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 3756/2009». Στην Πιερία έρχονται περίπου 392 χιλιάδες ευρώ, 247 στην Κατερίνη, 83 στον Δίου-Ολύμπου και 61 στον Πύδνας-Κολινδρού.
Όπως σημειώνεται, το ποσό αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού ποσού της τέταρτης από τις οχτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις που προβλέπεται να αποδοθούν για τον ανωτέρω σκοπό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 ν.3756/2009 και θα αποδοθεί με Χρηματική Εντολή των υπουργείων, η οποία θα εκδοθεί αμέσως μόλις πιστωθεί κατόπιν ενεργειών της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο εν λόγω Λογαριασμός που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών» (Νο 158), με το ποσό των 35.000.000,00 €.

Το ποσό αυτό διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων-έργων των Δήμων της χώρας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα και τις επισυναπτόμενες σε αυτήν καταστάσεις. Με απόφαση όμως των οικείων δημοτικών συμβουλίων, δύναται τα αποδιδόμενα στους δικαιούχους ΟΤΑ ποσά, να διατεθούν κατά τη κρίση τους, είτε προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών, είτε για επενδυτικές δραστηριότητές τους και έργα, χωρίς τους αντίστοιχους περιορισμούς της παρούσας, υπό τον όρο της τήρησης των οριζομένων στην επόμενη παράγραφο.

Σε κάθε περίπτωση, στις περιπτώσεις Δήμων που υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τα ποσά που τους αποδίδονται με την απόφαση αυτή, διατίθενται υποχρεωτικά για την εξόφλησή τους. Κατόπιν των ανωτέρω, η υπ΄αριθμ. 5911/16-2-2012 απόφασή «περί κατανομής ποσοστού 100% της δόσης έτους 2012, ύψους 213.875.000,00 €, στους ΟΤΑ α’ βαθμού», για την εξόφληση των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς, που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1828/1989, όπως ισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 3756/2009, ανακαλείται.

Τα ακριβή ποσά που θα λάβουν οι δήμοι είναι τα παρακάτω:


Εξ’ άλλου, το επίμαχο θέμα και οι πιθανότητες χρεοκωπίας των δήμων εξακολουθεί να είναι στο προσκήνιο, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, να είχε αναφερθεί σε 40 δήμους που είναι έτοιμοι να κηρύξουν στάση πληρωμών μέσα στο Σεπτέμβριο. Λίγες ημέρες αργότερα το νούμερο είχε ανεβεί στους 160, ενώ χθες είδε τη δημοσιότητα λίστα για 95 δήμους, που θα έχουν πρόβλημα στα μέσα του Οκτωβρίου. Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, προτού... υπάρξει «ο θάνατος του δημαρχάκου» και των δήμων, θα προσπαθήσουν οι δήμαρχοι να το προλάβουν, με τη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της προσεχούς Τετάρτης, εν μέσω των κινητοποιήσεων 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Μέσα στη λίστα αυτή, των πρώτων δήμων που το πολύ μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα στοιχειώδη είναι και δυο της Πιερίας, αυτοί της Κατερίνης και του Δίου-Ολύμπου. Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, 13 ΟΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα: ο πρώτος δήμος ουσιαστικά που κήρυξε στάση πληρωμών ήταν η Έδεσσα.

Έπονται οι δήμοι Θέρμης, Παύλου Μελά, Ηρακλειάς, Αλμωπίας, Κατερίνης, Κασσάνδρας, Κορδελιού, Δράμας, Δίου-Ολύμπου (220.000 ευρώ η μισθοδοσία, στο ταμείο «μπήκαν» 96.000 ευρώ· όπως είπε ο δήμαρχος, που απέστειλε επιστολή παραίτησης στην ΚΕΔΕ, «είναι τραγική η κατάσταση, μετά τον Οκτώβριο θα κλείσουμε»), Σιντικής, Βέροιας και Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι οι κινητοποιήσεις προβλέπουν αναστολή λειτουργίας των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου
* Πανελλαδική Συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00 π.μ.
* Πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών
* Συνάντηση Αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Οικονομικών

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου
* Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με το Προεδρείο της Βουλής
* Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας
* Καθορισμός κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου