Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΕΞ



Στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να βγει από την κρίση η ΕΕ ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, απηχώντας τις προτάσεις ομάδας...
έντεκα υπουργών Εξωτερικών η οποία επεξεργάζεται προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ, την ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα των οργάνων του και την εμβάθυνση των θεσμών.

«Οφείλουμε να υπερβούμε τις αδυναμίες στη θέσπιση του ευρώ και να συμπληρώσουμε την νομισματική μας ένωση μέσω μίας ακόμη στενότερης συνεργασίας στο οικονομικό, χρηματοοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο», υπογράμμισε στον λόγο του στο Βερολίνο. 


Στην ομιλία του ο Βέστερβέλε αναφέρθηκε στις προτάσεις που επεξεργάσθηκε τη Δευτέρα στη Βαρσοβία ομάδα μελετών για το μέλλον της ΕΕ, η οποία αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών 11 χωρών-μελών της (Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία).



Η κρίση στην ευρωζώνη, διαπιστώνει η ομάδα, προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ και προτείνει μέτρα για την ενδυνάμωση του ρόλου της Κομισιόν όπως και την άμεση εκλογή του επικεφαλής της από τους Ευρωπαίους πολίτες.


Οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να γίνουν περισσότερο ευρωπαϊκές αντί να επικεντρώνονται στα εθνικά ζητήματα όπως γίνεται μέχρι σήμερα, σημειώνει η ομάδα. Προτείνουν δε οι υπουργοί να υπάρχει στις εκλογές του 2014 ένας κοινός υποψήφιος ανά πολιτική ομάδα.


Αυτές οι «περισσότερο ευρωπαϊκές εκλογές» θα οδηγήσουν σταδιακά στην απευθείας εκλογή προέδρου της Κομισιόν ο οποίος στη συνέχεια θα ορίζει ο ίδιος τα μέλη της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης».


Μία άλλη πρόταση από την επιτροπή για την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης στην ΕΕ είναι η μεγαλύτερη ενασχόληση των εθνικών κοινοβουλίων σε έργο που αφορά την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου