Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτή για τους αγρότες η πόρτα της Πειραιώς


Αποκαθίσταται σταδιακά η δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες απορρόφησης του υγιούς χαρτοφυλακίου της ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς και μπαίνει σε μια σειρά η νέα συναλλακτική σχέση των αγροτών με τη «νέα» τράπεζα.
Η αρχή έγινε με την επανέναρξη των διαδικασιών παραλαβής αιτήσεων για νέα ανοικτά καλλιεργητικά δάνεια και χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τις καταβολές των τσεκ.Η αρχή έγινε με την επανέναρξη των διαδικασιών παραλαβής αιτήσεων για νέα ανοικτά καλλιεργητικά δάνεια και χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τις καταβολές των τσεκ.
Το στίγμα της διάθεσης για καλή συνεργασία, έδωσε την Τετάρτη από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η πολύ πιο ισχυρή «νέα τράπεζα» που μόνο στη Θεσσαλία διαθέτει πλέον 48 καταστήματα, θα σταθεί
αρωγός στους γνήσιους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου ενισχύοντας χρηματοδοτικά τα επιχειρηματικά τους πλάνα.
Ήδη, η αρχή γίνεται με την επανέναρξη των διαδικασιών παραλαβής αιτήσεων για νέα ανοικτά καλλιεργητικά δάνεια και χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τις καταβολές των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ), ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται λύσεις και για την απελευθέρωση υποθηκών ενήμερων πελατών που έχει στα χέρια της η τράπεζα. 
   
Πτυχές του οράματος του ομίλου για την αγροτική πίστη και την γεωργική ανάπτυξη στη χώρα μας, «ξεδίπλωσε» στις προγραμματισμένες συναντήσεις που είχε την Τετάρτη (12 Σεπτεμβρίου) στη Λάρισα ο κ. Σάλλας, κύκλος επαφών που αναμένεται να συνεχισθεί σε όλες της αγροτικές περιοχές της χώρας με ένα ταξίδι κάθε εβδομάδα.

Στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου ο πρόεδρος της Πειραιώς μίλησε για ώρες με κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Πειραιώς και της Αγροτικής, με επαγγελματίες και εκπροσώπους του αγροτικού χώρου και με δημοσιογράφους, δίνοντας το περίγραμμα της πολιτικής που θέτει σε εφαρμογή ο όμιλος, μετά την «προσάρτηση» του υγιούς χαρτοφυλακίου της ΑΤΕbank.
Κατέστησε σαφές ότι η βούληση της νέας μεγάλης τράπεζας που θα προκύψει μέχρι το καλοκαίρι με την πλήρη συγχώνευση Πειραιώς και Αγροτικής δεν περιορίζεται στα στενά όρια της χρηματοδότησης αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων αλλά θέτει ως στόχο τη συνολική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για τη δημιουργία αξιόμαχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα αναπτύσσουν δραστηριότητα  με μοναδικό γνώμονα τη ζήτηση της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, τα περισσότερα από τα σημερινά καταστήματα της ATEbank στην επαρχία θα διατηρήσουν τον «αγροτικό» τους χαρακτήρα, φέροντας μάλιστα ειδική σήμανση με πολλά στοιχεία από το σημερινό λογότυπο της Αγροτικής Τράπεζας.  
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του AgroNews, στα πλάνα της διοίκησης Σάλλα είναι η παράλληλη ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει στους αγρότες τις απαραίτητες γνώσεις και θα τους καθοδηγεί στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους πλάνων.

Έτσι, μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου θα βρίσκουν τον κατάλληλο σύμβουλο που θα τους ενημερώνει, για την κατάσταση της οικονομίας, την εικόνα των αγορών, την εξέλιξη των επενδυτικών προγραμμάτων ή ακόμα και για τα τεχνολογικά μέσα που χρειάζονται για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους. Πολύ σύντομα και αφού γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα καταστήματα της τράπεζας θα είναι σε θέση να συντάσσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών και να διαχειρίζονται στο σύνολό της τη γραφειοκρατία για την είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων. Σε ένα δεύτερο στάδιο ο όμιλος προτίθεται να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πύλη η οποία, παράλληλα με την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις κινήσεις των αγορών, θα είναι σε θέση να δίνει εικόνα των αγροτικών προϊόντων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά και της ζήτησης που αυτά παρουσιάζουν από εμπορικούς οίκους και το λιανεμπόριο.
Ο πρόεδρος της Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα είναι και σήμερα έτοιμη να συνεργασθεί αποτελεσματικά με όλους τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου, όπως και με τις συνεταιριστικές οργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ενώ άμεσα τίθεται σε εφαρμογή η δυνατότητα προεξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) και παραλαβής αιτήσεων για νέα καλλιεργητικά δάνεια.
  
Απελευθερώνονται οι υποθήκες
Το άνοιγμα των χρηματοδοτήσεων προς τον αγροτικό τομέα (καλλιεργητές, κτηνοτρόφους, αγροτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις) επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης.

Παράλληλα, αποκάλυψε  ότι υπάρχει συμφωνία με την Πειραιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες για την υποθηκευμένη στα δάνεια ακίνητη περιουσία των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί να πάνε οι εγγυήσεις στο 120% και να αποδεσμευθούν οι υπόλοιπες γαίες.
«Από σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου) η ΑΤΕ-Πειραιώς κάνει αυτό ακριβώς, Την ώρα που θα πάνε να ζητήσουν οι αγρότες νέα δάνεια θα τους κάνει αυτόματα την απομείωση και ταυτόχρονα την απελευθέρωση των δεσμευμένων εκτάσεων», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Είμαστε σε συνεργασία και με τους υπεύθυνους των άλλων τραπεζών για να βρούμε ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Άλλωστε, όπως και ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει εδώ στη Βουλή, πρέπει να κάνουμε ρύθμιση σε ό,τι αφορά τα δεσμευμένα χωράφια και εκτάσεις. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες. Θέλουμε να βρούμε τον τρόπο εξυπηρέτησης των δανείων. Βρισκόμαστε στις τελευταίες συζητήσεις. Σύντομα εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε την τελική λύση».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους
Το σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου: «Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αγροτών»                          
Την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της γεωργικής παραγωγής και  την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την επίλυση των θεμάτων υπερ-υποθήκευσης των δανείων της ΑΤΕ.

Ο κ. Τσαυτάρης διευκρίνησε ότι από  τη νέα Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ, θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αγροτών (ανανέωση παλαιάς και με προσθήκη νέας) μέσω ανοικτού δανείου αγροτών (ΑΔΑ),λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης για όσους παίρνουν ενιαία ενίσχυση και τόνισε ότι «υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα για όλους».
Πρόσθεσε, ότι θα χρηματοδοτηθούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, που δεν περιλαμβάνονται στην Ενιαία Ενίσχυση, όπως χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι, για την απρόσκοπτη προμήθεια των ζωοτροφών τους, ενώ θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν γεωργικά προϊόντα, είδη μάλιστα που την περίοδο αυτή συγκομίζονται, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα, ο αραβόσιτος, προκειμένου να διευκολυνθούν στην πληρωμή παραγωγών με την αξία των συγκομιζόμενων προϊόντων που παραδίδονται. 
Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε διεξοδικά και στο θέμα της επίλυσης της υπερ-υποθήκευσης και την αποφυγή κατασχέσεων υποθηκών που αφορούν αγροκτήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για αυτή την κατηγορία, όπως είπε ο κ. Υπουργός, η Πειραιώς ΑΤΕ ήδη με την προσέλευση των αγροτών προβαίνει στην εναρμόνιση της υποθήκης (περίπου στο 120% του τρέχοντος πραγματικού σημερινού υπολοίπου δανείου) οπότε αποδεσμεύονται πάγια (αγροκτήματα) για τυχόν ανάγκη σύναψης νέων δανείων.

Σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μεταφέρθηκαν στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση και τις υποθήκες που τα συνοδεύουν, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι ήδη έχει γίνει επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης για την επίλυση του θέματος όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα-αγρότες. Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους γεωργούς, μη εξυπηρετούμενων δανείων να αποπληρώσουν το υπόλοιπο δάνειο μέσα σε ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα «εργαλεία» στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της επισιτιστικής κρίσης των ζωοτροφών. Επανέλαβε ότι θα καταβληθεί το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ το υπόλοιπο 50% των ενισχύσεων θα δοθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου 2012, ώστε να διευκολυνθούν περαιτέρω στην αγορά ζωοτροφών.

Παράλληλα ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι υπεγράφη η απόφαση για την ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων που αποτελεί ανάσα, κυρίως για τους καλλιεργητές τεύτλων, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι η παραγόμενη ποσότητα ζάχαρης δεν θα μείνει αδιάθετη, αλλά και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).
Μάλιστα, ήδη χθες παραδόθηκε από την ΕΒΖ δωρεάν ποσότητα 40 τόνων ζάχαρης στους μελισσοκόμους της Χίου, κάτι που αποτελεί σημαντική προσφορά και ενίσχυση για τους ανθρώπους του μελισσοκομικού κεφαλαίου, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου