Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μαθητές σε αναζήτηση της Ιστορίας του τόπου μας. 100 χρόνια ελεύθερης Πιερίας.




Ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Καζταρίδης και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, καλούν στο  Α΄Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, με θέμα «Οι μαθητές σε αναζήτηση της Ιστορίας του τόπου μας. 100 χρόνια ελεύθερης Πιερίας.», που θα πραγματοποιηθεί την
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) και ώρα 8.30 π.μ.
Σκοποί του Συνεδρίου είναι:
Να προβληθεί η σημασία του ιστορικού γεγονότος, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Κατερίνης. Να προωθηθεί η ενεργός και βιωματική συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στον εορτασμό της απελευθέρωσης.
Να ανακαλύψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες  το παρελθόν της περιοχής που ζουν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την τοπική κοινωνία, να οραματιστούν το μέλλον της και να ενεργοποιηθούν στο παρόν ως πολίτες αυτού του τόπου, με όσο το δυνατόν περισσότερο βιωματικό, ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο.
Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα όπως κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, επιστημονικά, πολιτιστικά του τόπου που κατοικούν.
Να κατανοήσουν τη χρονική απόσταση αλλά και τη χρονική συνέχεια ανάμεσα στα γεγονότα παρόντος και παρελθόντος στην ιστορία ενός τόπου.
Να ξεχωρίζουν από τα δημιουργήματα της προηγούμενης γενιάς αυτά που έχουν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να υιοθετήσουν μεθόδους με τις οποίες θα τα προστατεύουν και θα τα διασφαλίζουν για τις επόμενες γενιές.
Να συνειδητοποιήσουν τη συμβολή των ανθρώπων του κοντινού τους περιβάλλοντος και επομένως και τη δική τους στη δημιουργία της ιστορίας.
Να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιστορίας του τόπου τους και να  τα συσχετίσουν με τα σημαντικότερα γεγονότα της εθνικής ιστορίας . Να εντάξουν την  ιστορική πορεία της τοπικής κοινωνίας στη Γενική Ιστορία της Ελλάδας.
Να ανοίξει το σχολείο στην τοπική κοινωνία και να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή στα θέματα που απασχολούν την Πιερία.
Τελικά, να αγαπήσουν οι μαθητές τον τόπο τους!

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων και το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων της Πιερίας.
 Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις  δεκαεφτά (17) ομάδων εκπαιδευτικών και μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων  της Πιερίας. Θα περιδιαβούμε στους δρόμους της Κατερίνης, με το 2ο ΓΕΛ, και θα κάνουμε μια στάση στο πάρκο της Κατερίνης με το 4ο ΓΕΛ, για να διαβάσουμε , μαζί με το ιδιωτικό Γυμνάσιο Πλάτων, τα νέα της πόλης, από τις εφημερίδες. Την προσοχή μας θα τραβήξει ένα επιβλητικό κτίριο και θα ζητήσουμε από το 5ο Γυμνάσιο να μας πει      την ιστορία του. Θα ζητωκραυγάσουμε μαζί με το ΓΕΛ Κολινδρού για τις επιτυχίες των «Τσακαλιών» και θα ψωνίσουμε με το ΓΕΛ Αιγινίου από το τοπικό πανηγύρι. Θα νιώσουμε περήφανοι για την ιστορία μας που χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς το ΕΕΕΕΚ και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής θα μας ξεναγήσουν στο Αρχαίο Δίον και στα Λείβηθρα.
Θα είμαστε όλοι εκεί , για να συγκινηθούμε , να χαμογελάσουμε, να μάθουμε και να θυμηθούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου