Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Με πινέλα και... ελληνικό κινηματογράφο αλλάζει η Θεσσαλονίκη

http://www.voria.gr
Picture 0 for Με πινέλα και... ελληνικό κινηματογράφο αλλάζει η Θεσσαλονίκη
Περίπου 150 ενεργοί εθελοντές, με πολύ μεράκι και διάθεση, έχουν αναλάβει να αλλάξουν την εικόνα των στάσεων στη Θεσσαλονίκη και να προωθήσουν τον κώδικα αστικής συμπεριφοράς
Εφοδιάζονται με πινέλα και ρολά, παίρνουν μπογιές και ξεκινούν κάθε μέρα να βάλουν χρώμα στη Θεσσαλονίκη. «Θητάκια» (από το επετειακό Θ-Θεσσαλονίκη) υπενθυμίζουν τους πολίτες τους κανόνες αστικής συμπεριφοράς και ατάκες από τον ελληνικό κινηματογράφο αναπροσαρμόζονται σε μια προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας των Θεσσαλονικέων.

Ήδη χρωματιστές πινελιές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο

κέντρο της πόλης, αλλά και περιφερειακά στα δημοτικά διαμερίσματα του κεντρικού δήμου. Ο λόγος για την ομάδα εθελοντών «Θεσσαλονίκη 2012», η οποία με σύνθημά της «Ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε την πόλη» εδώ και μήνες έχει αναλάβει να αναμορφώσει 36 στάσεις λεωφορείων.

Περίπου 150 ενεργοί εθελοντές από τους 405 που είναι εγγεγραμμένοι στην ομάδα, ηλικίας από 18 – 70 ετών, με πολύ μεράκι και διάθεση, έχουν αναλάβει να αλλάξουν την εικόνα των στάσεων και να προωθήσουν τον κώδικα αστικής συμπεριφοράς που θα έπρεπε να τηρείται από όλους μας.

Ήδη, ο μεγαλύτερος αριθμός των υπό ανάπλαση στάσεων (29) δεν είναι πλέον γκρίζες, αλλά καθαρισμένες και πολύχρωμα βαμμένες, από τα χρώματα που κυριαρχούν στο λογότυπο του 2012. Όλα τα υλικά και οι μπογιές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ευπρεπισμό των στάσεων προήλθαν από χορηγίες.

Τις χρωματιστές στάσεις - μπλε, κόκκινο, μωβ και πράσινο - οι Θεσσαλονικείς τις αντικρίζουν κυρίως στο κέντρο της πόλης, αλλά αναμορφώνονται και στάσεις σε άλλες περιοχές, όπως στις Σαράντα Εκκλησιές, στην Τούμπα, στην Παπαναστασίου, στη Νέα Εγνατία, στην οδό Λαγκαδά.

Στις στάσεις, αλλά και σε 10.000 πολυκατοικίες, πρόκειται να αναρτηθεί ο κώδικας αστικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, τοποθετούνται διάφορα στένσιλ, με τα «Θητάκια» - δημιούργημα της ομάδας εθελοντών - να κάνουν ποδήλατο, να πετούν τα σκουπίδια στους κάδους και να προτρέπουν τους πολίτες να αλλάξουν την πόλη.


Για την προώθηση του αστικού κώδικα επιστρατεύτηκαν και ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά λίγο... αλλαγμένες. Έτσι η γνωστή ατάκα του Παναγιανόπουλου, «την χούφτωσες, την χούφτωσες», μετατράπηκε σε «την ανακύκλωσες, την ανακύκλωσες» ή η φράση της Βλαχοπούλου «απόψε βγήκα για να πιω» συμπληρώνεται από τους εθελοντές... «θα πάρω λεωφορείο».


Ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε στους εθελοντές 36 στάσεις λεωφορείων για να τις μεταμορφώσουν και οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν γύρω στις 20 Ιανουαρίου.
«Ο κώδικας περιλαμβάνει απλούς καθημερινούς κανόνες, δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Δεν παρκάρω για 10 λεπτά, πρασινίζω το μπαλκόνι μου, βγάζω τα σκουπίδια μου τη σωστή ώρα, παίρνω σακούλα όταν βγάζω το σκύλο μου…πιστεύουμε ότι μερίδιο ευθυνών για την πόλη έχουμε όλοι, όχι μόνο ο δήμος» εξήγησε στη Voria. gr  η υπεύθυνη εθελοντισμού του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012» Μίνα Βέλλου. Ο κώδικας αστικής συμπεριφοράς αλλά και η αναμόρφωση των στάσεων πρόκειται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον δήμο Θεσσαλονίκης εντός του Ιανουαρίου.
Ήδη πάντως, οι πολύχρωμες αλλαγές στις στάσεις των λεωφορείων έχει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες. Σύμφωνα με την κ. Βέλλου, είναι αρκετές οι φορές που ο κόσμος σταματάει τους εθελοντές, τους δίνει συγχαρητήρια αλλά και τους βοηθάει. «Ο κόσμος μας σταματάει στον δρόμο και μας προσφέρει βοήθεια. Μια φορά ψάχναμε ασετόν και μια γιαγιά αγόρασε και μας τα προόσφερε» σημείωσε η υπεύθυνη εθελοντισμού του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012».
Εάν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στις δράσεις της εθελοντικής οργάνωσης, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου