Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Νόστιμες λιχουδιές που μυρίζουν... Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικα cupcakes 

Δεν αποτυγχάνουν ποτέ και είναι «ευκολάκι» σε στιγμές γιορτινών διακοπών. Ανακατέψτε βούτυρο 110 γραμμαρίων με ίδια ποσότητα ζάχαρης άχνης, 2 αυγά χτυπημένα, εκχύλισμα βανίλιας και 110 γραμμάρια φαρίνα. Ψήνετε, αφήνετε να κρυώσουν τα κεϊκάκια σας και στη συνέχεια, πλάθετε με αμυγδαλόπαστα ό,τι σας κάνει κέφι από χριστουγεννιάτικα «σύμβολα» για να στολίσετε την κορυφή τους. 

Τρουφάκια 

Επειδή αυτά τα τρουφάκια δεν είναι για παιδιά, αποκλείστε τα από την κατανάλωσή τους και προσθέστε μία δόση ουίσκι ή μπράντι για ένα «ενήλικο» κέρασμα. Βράστε 150ml κρέμα γάλακτος, στη συνέχεια ανακατέψτε 100 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα και αφήστε το μείγμα στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Με τη χρήση ενός κουταλιού του γλυκού, φτιάξτε βώλους, «επενδύστε» με νιφάδες καρύδας και σκόνη από ζάχαρη. Έτοιμα! 

Μακαρόν

Τα αμύγδαλα και τα Χριστούγεννα κάνουν το τέλειο ζευγάρι. Ανακατέψτε μαζί 175 γραμμάρια ζάχαρη άχνη με 125 αλεσμένα αμύγδαλα. Χτυπήστε 110 γραμμάρια ασπράδια αυγού και τέλος προσθέστε 75 γραμμάρια ζάχαρης άχνης με αρωματικά και χρώμα, ώστε να φτιάξετε μία γυαλιστερή μαρέγκα στο χρώμα που σας αρέσει. Ενώστε τα δύο μείγματα, σχηματίστε στρογγυλές πλακουτσωτές μπάλες και ψήστε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ενώστε δύο μπαλάκια με κρέμα ζαχαροπλαστικής στη μέση. 

 Μπισκότα σοκολάτας με ξηρούς καρπούς 

Το να φουρνίσει κανείς αυτά τα κλασικά μακρόστενα μπισκότα δύο φορές, τους δίνει την κριτσανιστή υφή που χρειάζεται για να μετατραπούν σε βούτημα. Χτυπήστε αυγά και ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο, προσθέστε αλεύρι, baking powder, φουντούκια ή καρύδια και κομματάκια σοκολάτας. Σχηματίστε τη ζύμη σε κορμό, με διάμετρο περίπου 3 εκατοστά και φουρνίστε για 30 λεπτά μέχρι να σφίξει. Κόψτε σε κομμάτια και φουρνίστε ξανά για άλλα 10-15 λεπτά προκειμένου τα μπισκότα σας να γίνουν τραγανά. 

 Μπισκότα gingerbread

Αφήστε τα ακριβά και φτιάξτε φαγώσιμα… διακοσμητικά δικής σας έμπνευσης. Λιώστε ζάχαρη, μελάσα, τζίντζερ και βούτυρο και στη συνέχεια ανακατέψτε σε αλεύρι για την δημιουργία ζύμης. Ψύξτε τη ζύμη και στη συνέχεια σχηματίστε γιορτινά σχέδια και ψήστε τα. Ολοκληρώστε με κόκκινη και πράσινη κορδέλα ή με γλάσο. Φλωρεντίνες Λιώνουμε 25γραμμάρια βούτυρο μαζί με ίδια ποσότητα αλεύρι και 75 γραμμάρια ζάχαρη. Ανακατέψτε 75 γραμμάρια κρέμας γάλακτος και προσθέστε ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Βάλτε με ένα κουταλάκι του γλυκού μικρές ποσότητες του μείγματος, μακρία τη μία από την άλλη στο ταψί και ψήστε για 10-12 λεπτά. Άφού κρυώσουν καλά οι φλωρεντίνες, επενδύστε την κάτω πλευρά τους με λιωμένη σοκολάτα. 

 Mince pies

Τα Χριστούγεννα επιβάλλεται το απόθεμά σας για κέρασμα να είναι ανεξάντλητο και τα ταρτάκια είναι πάντα βολικά σε αυτό το ρόλο. Ζύμη μαζί με ένα μίγμα από αποξηραμένα φρούτα, αλκοόλ και καρυκεύματα (ενίοτε και βοδινό κιμά) είναι οι βασικές πρώτες ύλες… Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αγγλία, τα μικρά αυτά ταρτάκια γίνονται ανάρπαστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου