Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τα διόδια Αιγινίου πλήττουν και την Εμποροβιοτεχική Έκθεση

Τα διόδια Αιγινίου πλήττουν και την Εμποροβιοτεχική Έκθεση του Επιμελητηρίου



Το θέμα της λειτουργίας των διοδίων του Αιγινίου και των επιπτώσεων που αυτή θα επιφέρει στο νομό Πιερίας συζητήθηκε διεξοδικά κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου για το 2013. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η διοργάνωση της 5ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης.
Διόδια Αιγινίου
Στη λειτουργία των διοδίων, καθώς και στα επεισόδια και τις συλλήψεις που τη συνόδεψαν αναφέρθηκε προ ημερησίας διατάξεως ο πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου υπογραμμίζοντας πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. «Πληροφορηθήκαμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για το δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού κ. Ευάγγελο Πολύζο και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελο Λαγδάρη. Είχα την εντύπωση πως ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Πιερίας τείνει να μετατραπεί σε μειονέκτημα εξαιτίας των διοδίων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε πως τα διόδια θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την Πιερία, αφού ειδικά τους θερινούς μήνες θα προκαλούν μποτιλιάρισμα στην εθνική οδό. Επιπλέον, οι κάτοικοι της Πιερίας που διέρχονται καθημερινά από το σημείο για εργασιακούς λόγους θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται σε σημαντικό βαθμό. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως πρέπει να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική της παραχωρησιούχου εταιρείας, ενώ διευκρίνισε πως βάσει της σύμβασης η εταιρεία δεν έχει υποχρέωση κατασκευής των παράπλευρων οδών. «Η ευθύνη αυτή είναι του κράτους και παραπλανούν τους πολίτες όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε πως θα ενημερώσει αναλυτικά για το ζήτημα των διοδίων και των προβλημάτων που δημιουργεί στην τοπική κοινωνία τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου με αφορμή τη σύσκεψη που θα πραγματοποιούνταν την Πέμπτη με τους προέδρους των Επιμελητηρίων από τη Β. Ελλάδα με θέμα «Δυνατότητες ανάπτυξης στη Μακεδονία και τη Θράκη».
Ο γενικός γραμματέας κ. Νικόλαος Ασαρίδης από την πλευρά του πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος για τα διόδια, πρόταση η οποία και έγινε ομόφωνα δεκτή. «Τη στιγμή που η χώρα διέρχεται μιας κρίσης άνευ προηγουμένου και άνθρωποι φτάνουν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, μια εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη της. Πρέπει να καταγραφούν οι επιπτώσεις στο νομό από τη λειτουργία των διοδίων και να συμπαρασταθούμε σ’ αυτούς που διώκονται», είπε χαρακτηριστικά.
Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε και ο οικονομικός επόπτης κ. Παύλος Μπατάλας, ζητώντας από τα μέλη να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. «Μας έχουν αποκλείσει», τόνισε.
Στα προβλήματα που δημιουργούνται, ειδικά στη Β. Πιερία, αλλά και των κατοίκων των όμορων νομών αναφέρθηκαν τα μέλη κ.κ. Πέτρος Τερζής και Δημήτριος Εμμανουηλίδης. «Εξαιτίας των διοδίων, ολόκληρη η Κεντροδυτική Μακεδονία περνά μέσα από το Αιγίνιο. Ακόμη και οι κάτοικοι περιοχών όπως το Κλειδί ή τα Τρίκαλα της Ημαθίας, που επισκέπτονται συχνά το Αιγίνιο, πλήττονται από τα διόδια», επεσήμανε ο κ. Εμμανουηλίδης. Στις διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον πολιτικών προσώπων και πολιτών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Τερζής, ζητώντας τη συμπαράσταση όλων των μελών του Δ.Σ.

5η ΕΒΕΠ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε ομόφωνα η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εν όψει της διοργάνωσης της 5ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης. Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, πρέπει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχει ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, ώστε να είναι γνωστό το συνολικό κόστος της έκθεσης και το ποιοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές.

Δημιουργία καταλόγου εξαγωγέων
Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία καταλόγου εξαγωγέων του νομού Πιερίας σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Όπως τόνισε ο εισηγητής του θέματος Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Κουλούμογλου, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία του καταλόγου, αφού η στροφή προς την εξωστρέφεια επιβάλλει τη συγκέντρωση των συγκεκριμένων στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου πρόσθεσε από την πλευρά του πως ο κατάλογος των εξαγωγέων πρέπει να υπάρχει και σε έντυπη μορφή και να σταλεί σε φορείς όπως πρεσβείες, προξενεία, επιμελητήρια ξένων χωρών κ.τ.λ.

Δημιουργία εντύπου με τις υπηρεσίες-παροχές του Επιμελητηρίου
Στην ανάγκη δημιουργίας ενός 4σέλιδου εντύπου με τις υπηρεσίες-παροχές που προσφέρει το Επιμελητήριο προς τα μέλη του αναφέρθηκε η Β΄ αντιπρόεδρος κα Ματούλα Βελώνη, πρόταση που επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας εντύπου που σε τακτά διαστήματα θα ενημερώνει τους πολίτες και τους επαγγελματίες για τις παροχές του Επιμελητηρίου.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του Δ.Σ. έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και οι τοπικές κοινωνίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτέλεσε επιτυχία, η οποία θα ολοκληρωθεί όταν τα συμπεράσματα θα γίνουν πράξη. Εύχομαι υγεία, συνεργασία και ωριμότερη σκέψη», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου