Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους και το Πάσχα



Picture 0 for Γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους και το Πάσχα
Στην πραγματοποίηση πασχαλινής γιορτής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα του χριστουγεννιάτικου χωριού, σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φορείς να συμμετάσχουν. 
Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν, η γιορτή του Πάσχα θα είναι πιο σύντομη και με άλλο ύφος, λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα της εορτής. Ωστόσο, ο κ. Καπόν σημείωσε ότι ακόμα ο δήμος δεν είναι έτοιμος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχεδιασμό της γιορτής.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου του κέντρου της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, κατόπιν αναθέσεως από το Δήμο, της «Χριστουγεννιάτικης Πλατείας».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 500.000 άνθρωποι κινήθηκαν τον ένα περίπου μήνα που διήρκησε ο στολισμός στα συγκεκριμένα σημεία, ενώ μόνο από το «Σπιτάκι της κυρά Βασιλικής», όπου αναπτύχθηκαν παιδευτικές δράσεις για τα παιδιά (μαγειρική, ζαχαροπλαστική, ζωγραφική κ.λπ.) πέρασαν 100.000 παιδάκια.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις είναι τα ακόλουθα:

  • Πρώτον, σχεδόν όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία, καθώς αυξήθηκε η κίνηση στα μαγαζιά τους.
  • Δεύτερον, σχεδόν όλοι ζητούν να επαναληφθεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό και του χρόνου. Στην ουσία ζητούν να θεσμοθετηθεί, ώστε η Θεσσαλονίκη των Χριστουγέννων να γίνει σημείο αναφοράς στο εσωτερικό και –αν είναι δυνατόν- και στο εξωτερικό.
  • Τρίτον, οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η πραγματοποίηση παρόμοιων εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα μπορούσε να τονώσει την αγορά της Θεσσαλονίκης.  
Σχετικά με τις κατηγορίες περί απευθείας ανάθεσης στη διαχείριση της Χριστουγεννιάτικης Πλατείας, ο κ.Καπόν έκανε λόγο για αστειότητες και όπως είπε, «όποιοι σκάβουν τέτοιους λάκους στο τέλος πέφτουν οι ίδοι μεσα. Είναι άλλωστε σημείο των καιρών οτιδήποτε νέο γίνεται να περιβάλεται από σκανδαλολογία. Έχει πέσει πολύ λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν ζητάμε μίσθωμα, διότι αν το κάνουμε θα αυξηθούν οι τιμές των παροχών για τους επισκέπτες και αυτό δεν το θέλουμε. Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση, έχει κοινωνικό ρόλο».
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου ο κ. Καπόν στόχος είναι πολλά από τα Σαββατοκύριακα του χρόνου να έχουμε events στην πόλη, ώστε να την αναδείξουμε ως τουριστικό προορισμό. Επανέλαβε τη θέση του δήμου ότι 6 με 10 Κυριακές το χρόνο να είναι ανοιχτά τα καταστήματα. «Δεν είναι δυνατόν η Θεσσαλονίκη να λέμε οτι είναι προορισμός city break και τα καταστήματα να είναι κλειστά » σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα ότι κατά τη νέα φάση του προγράμματος «Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη», στο πλαίσιο του οποίου το Επαγγελματικό Επιμελητήριο καλύπτει τις δαπάνες της ξενάγησης επισκεπτών στο κέντρο της πόλης από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν 4.045 μαθητές από 159 γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μέχρι την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ένα σχολείο στο πρόγραμμα, που θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου και πιθανόν να πάρει παράταση, είναι να υπάρχει στο πρόγραμμα της εκδρομής του τουλάχιστον μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου