Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

3η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών: την Κυριακή 31 Μαρτίου καθαρίζουμε τις Αλυκές Κίτρους!


    Την Κυριακή 31 Μαρτίου  θα  πραγματοποιηθεί στις Αλυκές Κίτρους ο πρώτος για φέτος εθελοντικός καθαρισμός, στο πλαίσιο της 3ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα.
Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε την παραλία και τη ζώνη των αμμοθινών που εκτείνονται μεταξύ της παραλίας και της λιμνοθάλασσας Αλυκών Κίτρους, βόρεια του Κορινού.
Οι αμμοθίνες είναι μία περιοχή πολύ σημαντική για την χλωρίδα και τα ερπετά, κυρίως όμως για την μεσογειακή χελώνα. Πρόκειται για μία περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000.

Η ευρύτερη περιοχή των Αλυκών Κίτρους είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών και όχι μόνο! Τα λασποτόπια στο ανατολικό τμήμα της φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς παρυδάτιων πουλιών, ενώ επίσης θα δει κανείς, ανάλογα με την εποχή, φοινικόπτερα, βαρβάρες, νεροχελίδονα και άλλα σπάνια ή προστατευόμενα είδη πουλιών. Ειδικά το χειμώνα, η λιμνοθάλασσα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς συγκεντρώνονται εκεί εκατοντάδες φοινικόπτερα προκειμένου να τραφούν στα αβαθή νερά της.
Στην παραλία και τις αμμοθίνες συγκεντρώνονται όμως και μεγάλες ποσότητες σκoυπιδιών που είτε αφήνουν οι λουόμενοι, είτε ξεβράζονται από τη θάλασσα. Την Κυριακή 31 Μαρτίου θα κάνουμε μία "γερή ομάδα" για να απαλλάξουμε την παραλία από τα σκουπίδια!
 Το ραντεβού είναι στις 10 το πρωί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, βόρεια του οικισμού του Κορινού!

Η 3η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών είναι μία πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Στη διοργάνωση της 31ης Μαρτίου συμμετέχουν οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερίας 2008», ο Μ.Π.Α. Αλέξανδρος Υψηλάντης Νέας Τραπεζούντας και ο Ποδηλατικός Όμιλος Δίας Κατερίνης.

Μαζί μας θα είναι την Κυριακή οι εθελοντές του Green Party της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Κατερίνης, η ΜΚΟ Ανθρώπων Φύσεως Έργα (ΑΦΕ), η Εστία Πιερίδων Μουσών, ο Σύλλογος Φίλων Ελεύθερης Κατάδυσης και Υποβρύχιας Αλιείας Τρίτωνες Κατερίνης και η Οικολογική Ομάδα Κατερίνης Μητέρα Γη.
Αν ανήκετε σε κάποια ομάδα/ σύλλογο/ οργάνωση ενώστε τις δυνάμεις σας μαζί μας και δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 2130 794811!
Θα ακολουθήσουν στις 7 Απριλίου το Δέλτα Αξιού, στις 14 Απριλίου το παραποτάμιο δάσος του Αξιού στα Κουφάλια και στις 21 Απριλίου οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού.
Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτη πρόσβασης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.axiosdelta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου