Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Συντονισμένες κινήσεις για έναν καθαρότερο Θερμαϊκό

ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ-ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ



Αρκετά συχνά ανοίγει η συζήτηση γύρω από το θέμα περιορισμού της μόλυνσης και προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν σχετικές ημερίδες, καθώς και σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, από τις οποίες εκπορεύεται η αισιοδοξία ότι τα έργα που έχουν δρομολογηθεί μπορούν να μειώσουν στο μηδέν τα επίπεδα μόλυνσης.
Το σημαντικό που γνωστοποιήθηκε δια στόματος του υπουργού Θόδωρου Καράογλου, ήταν ότι σε 18 περίπου μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων, κάτι που θα σημαίνει έναν καθαρό Θερμαϊκό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Παπαδάκης τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει μονάδα όπως αυτή θα είναι μετά την αναβάθμιση, ώστε να αδειοδοτηθεί η καινούργια εγκατάσταση και έθεσε το ζήτημα και από αναπτυξιακής οπτικής. 
Οι εργασίες που γίνονται στο χώρο επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων έχουν ως στόχο μηδενικά επίπεδα μόλυνσης, μόλις ολοκληρωθούν και με τέτοια θετική εξέλιξη θα είναι σίγουρα ευνοϊκή και για την Πιερία. Μάλιστα, για τις εργασίες αυτές θα υπογραφεί και θα τηρηθεί χρονοδιάγραμμα, σε μορφή μνημονίου.
Τα παραπάνω ειπώθηκαν μετά το πέρας σύσκεψης στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, αποσαφηνίστηκε ποια είναι η ευθύνη του κάθε αρμόδιου, καθώς και τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο συνεργασίας ΕΥΑΘ-ΒΙ.ΠΕ.Θ Θεσσαλονίκης. 
Επιπλέον, αντικείμενο διαβούλευσης είχε αποτελέσει και η ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης διαχειριστικής πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού κόλπου και της παράκτιας ζώνης, σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί, ο διευθυντής του Εργαστηρίου θαλάσσιας τεχνικής & θαλασσίων έργων του Τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης έκανε λόγο για μη ευσταθές και υποβαθμισμένο θαλάσσιο σύστημα, τονίζοντας ότι, παρά τα έργα που έχουν γίνει, «δε φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη του θαλάσσιου οικοσυστήματος».
Ο κ. Καράογλου από την πλευρά του επεσήμανε πως το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, μέσα από τις δράσεις που έχει αναλάβει, επιχειρεί να θέσει το ζήτημα της διαφύλαξης του Θερμαϊκού Κόλπου σε μια νέα αφετηρία τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. «Σύνθημά μας είναι πώς ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, μπορούμε να σώσουμε το Θερμαϊκό. Και να είστε σίγουροι πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι αυτό».
Τέλος, στο ευρύτερο πλαίσιο αξίζει να αναφερθεί και αντίστοιχη προσπάθεια της ΕΥΑΘ, με την διοργάνωση ημερίδας που είχε ως θέμα, «Υδατικοί πόροι: διαχείριση και αποτελεσματικότητα». Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και ομιλητές ήταν οι: -Νίκος Παπαδάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΑΘ Α.Ε. -Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Πολ. Μηχανικός – Συντονιστής Συμβουλίου Περιβάλλοντος ΑΠΘ-Σωκράτης Φάμελλος, Χημικός Μηχανικός MSc-Αθανάσιος Σουπίλας, Διευθυντής Ανάπτυξης ΕΥΑΘ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου