Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΣΕΒΕ. Σημεία -κλειδιά για την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.


Τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο στη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του πρόσφατου Money Show.


Κοινή ήταν η διαπίστωση των δύο μερών για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας ποιοτικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων αξιόπιστων επιχειρήσεων που μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.
Εξι είναι τα βασικότερα ζητήματα που έθεσε υπόψην του υπουργού ο κ. Λακασάς και τα οποία κρίνονταο κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του κλάδου:
1. Η διασφάλιση των προϋποθέσεων εισόδου αγροτικών προϊόντων σε αγορές τρίτων χωρών. Προϋπόθεση για τις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων στις χώρες με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης και μεγάλο πληθυσμό (όπως η Ινδία αλλά και άλλες ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν) που εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων, αποτελεί η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά και η διασφάλιση των αναγκαίων τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στις μεγάλες αυτές εναλλακτικές αγορές. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθούν ήδη με επιτυχία άλλες κοινοτικές μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ ήδη στην Ελλάδα έχουμε την εμπειρία διασφάλισης προϋποθέσεων εισαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στην Κίνα. Ο ΣΕΒΕ ζήτησε την εντατικοποίηση του έργου της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί, μετά από αίτημα του ΣΕΒΕ, από το ΥΠΑΑΤ με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά την εξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες καθώς και των απαιτήσεων των χωρών εισαγωγής. Σημαντικό αντικίνητρο για τις εξαγωγές ακτινιδίων στην Κίνα και παράγοντας μείωσης ανταγωνιστικότητας παραμένει το υψηλό κόστος για την τήρηση από τις ελληνικές επιχειρήσεις των σχετικών προϋποθέσεων από την κινεζική πλευρά (cold treatment), που αθροιστικά με τις επιβαρύνσεις των ελληνικών αρχών (κόστη εκτελωνισμού και ανταποδοτικά τέλη γεωπόνων) φθάνουν τα 800 ευρώ/container, μη συνυπολογιζομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης και ενέργειας των επιχειρήσεων του κλάδου που έχει, σε κάθε περίπτωση, περιορισμένα περιθώρια κέρδους.
2. Η απλοποίηση των υφιστάμενων ελεγκτικών διαδικασιών κατά την εξαγωγή που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, θέμα για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της TFGR. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν σημαντικά η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κοινοτικού θεσμού του Εγκεκριμένου Εμπόρου από τους Έλληνες εξαγωγείς του κλάδου.
3. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών επιχειρήσεων α’ μεταποίησης κυρίως με άυλες δαπάνες μέσω προγραμμάτων τύπου «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» του ΕΠΑΝ ΙΙ που θα πρέπει να σχεδιαστούν άμεσα από το ΥΠΑΑΤ, με βάση τη σχετική εμπειρία του αντίστοιχου Οδηγού του ΥΠΑΝ με την ανάλογη προσαρμογή.
4. Η στήριξη και ενίσχυση της παραγωγής καλλωπιστικών φυτών κυρίως εξωτερικού χώρου μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθότι μεγάλη ζήτηση παρουσιάζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από άλλες κρατικές υπηρεσίες. Σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία τους τέτοια φυτά εισάγονται από το εξωτερικό.
5. Η έμφαση και στήριξη στο πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και η αποφυγή της χρήσης μη πιστοποιημένων σπόρων.
6. Η ένταξη της αντιβροχικής προστασίας των όψιμων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου όπως η CRIMSON SEEDLESS στον ΕΛΓΑ, θέμα για το οποίο ο Υπουργός έδειξε άμεσα το ενδιαφέρον του και θα το προωθήσει στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφώνησαν σε μια νέα συνάντησή τους στην Αθήνα το επόμενο διάστημα για να συζητήσουν αναλυτικά τα θέματα του κλάδου, με τη συμμετοχή και των Γενικών Γραμματέων του υπουργείου.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές του αγροτικού κλάδου το 2012 συμμετείχαν με μερίδιο 17,3% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,2% σε ετήσια βάση. Κυριότερος εξαγωγικός αγροτικός κλάδος το 2012 είναι τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα, με μερίδιο 18,7% στο σύνολο των αγροτικών εξαγωγών, ενώ ακολουθεί ο κλάδος των νωπών καρπών και φρούτων, με μερίδιο 16%. Ως προς τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα το 2012 εξακολουθεί να βρίσκεται στην 16η θέση, αποσπώντας μερίδιο 1,2% επί των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου