Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών την Δευτέρα – ζήτημα συνοχής από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ


Σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές στον έως τώρα βίο της τρικομματικής κυβέρνησης αναδεικνύεται η αυριανή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν φαντάζει διατεθειμένος να υποχωρήσει στο ζήτημα της ΕΡΤ, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν πλέον ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, με αιχμή, αλλά όχι αποκλειστικό σημείο τριβής, τους χειρισμούς Σαμαρά στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η συνάντηση των τριών αρχηγών θα λάβει χώρα στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το όλο θέμα είναι πλέον αμιγώς πολιτικό και τονίζει ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες σε συμβολικό επίπεδο μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Από την πλευρά τους, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι ενδεχόμενη υποχώρησή τους θα σημάνει την πλήρη συρρίκνωσή τους.

Σε «κλειστή» σύσκεψη στελεχών που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στην Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό του για την «κλιμακούμενη αλαζονεία» του πρωθυπουργού, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ασέβεια» προς τους κυβερνητικούς εταίρους. Στάθηκε δε στις περιπτώσεις που το Μαξίμου απέρριψε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, όπως το αντιρατσιστικό και τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας.

Ειδικά μάλιστα για το ζήτημα της ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απορρίπτει την πρόταση Σαμαρά για μία «μεταβατική φάση» με επανέναρξη του ενημερωτικού προγράμματος και προσλήψεις ολιγάριθμου προσωπικού, ουσιαστικά απορρίπτοντας την παραχώρηση που έχει κάνει έως τώρα ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές», αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως η ευθύνη για τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα βαραίνει τον κ. Σαμαρά.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση-απάντηση στην ομιλία Σαμαρά στο Ναύπλιο, η Ιπποκράτους τόνισε πως η κυβέρνηση είναι τρικομματική, «συνεργασίας και εθνικής ανάγκης» και «μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της προγραμματικής συμφωνίας και της θεσμικής ισοτιμίας».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε την Κυριακή και η ΔΗΜΑΡ, απορρίπτοντας ως «απαράδεκτους» τους χειρισμούς Σαμαρά για την ΕΡΤ και σημειώνοντας πως λόγια και έργα σαν την «εμπρηστική ομιλία» του πρωθυπουργού «παραμερίζουν» τους κυβερνητικούς εταίρους και «απειλούν» την κυβερνητική συνοχή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου