Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ…ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ CAVO OLYMPO – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ι. ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
Μια σπουδαία επιστημονική διοργάνωση φιλοξενεί σήμερα το ξενοδοχείο Cavo Olympo, με την διεξαγωγή της 2η Επαγγελματικής Νοσηλευτικής Ημερίδας, με τίτλο «Νοσηλευτική... Ένας κόσμος φροντίδας». Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση των Σ.Υ.Ν.Ο. Πιερίας – Πέλλας, υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ευρύτερα από το χώρο της Υγείας.

Εκτός από το πλήθος ανακοινώσεων και τα ειδικά και κλινικά φροντιστήρια που θα πραγματοποιηθούν, δυο είναι οι κεντρικές διαλέξεις του προγράμματος της ημερίδας. Αυτή του κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Ιωάννη Κυριόπουλου με θέμα «Η επικαιρότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: 35 χρόνια μετά τη διακήρυξη της Alma-Ata» και του καθηγητή στοματολογίας Α.Π.Θ., διευθυντή εργαστηρίων στοματολογίας οδοντιατρικής σχολής Α.Π.Θ. και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Στόματος Αναστάσιου Μαρκόπουλου, με θέμα «Καρκίνος Στόματος ένας ύπουλος εχθρός».
Πριν την έναρξη των εργασιών αυτής της σημαίνουσας ημερίδας, το Ο.Β. φιλοξενεί μια σύντομη συνέντευξη στον συντάκτη Αλέξανδρο Σωματαρίδη του καθηγητή κ. Κυριόπουλου, ο οποίος αναφέρεται την εφαρμογή της διακήρυξης και την επαναφορά της στο προσκήνιο, των σημείων όπου μπορεί να βοηθήσει, αλλά και των σημαντικών εξελίξεων που φωτίζει με την διεξαγωγή της η ημερίδα «Νοσηλευτική... Ένας κόσμος φροντίδας».
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των βασικών σημείων της διακήρυξης Άλμα-Άτα είναι η επίτευξη ενός επιπέδου υγείας για όλους τους ανθρώπους παγκόσμια, που θα τους επιτρέπει να διάγουν έναν κοινωνικά και οικονομικά παραγωγικό βίο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου ως μέρους μιας ανάπτυξης στο πνεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
Η διάλεξη σας αφορά την διακήρυξη Άλμα Άτα, πως θα κρίνατε την προσπάθεια εφαρμογής των αρχών της στην εποχή μας. Σε τι βαθμό είναι αποτρεπτικά τα οικονομικά της χώρας;
«Η διακήρυξη δεν είναι σε καλή εξέλιξη. Οι αρχές της εφαρμόζονται  κυρίως στις αναπτυγμένες και αποσπασματικά σε κάποιες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου έχουν δοθεί θετικά στοιχεία στον τομέα της υγείας, βασισμένα σε αυτήν. Παρά το γεγονός αυτό και 35 χρόνια μετά επιχειρείται μια αναζωογόνησή της, γιατί βασίζεται στο να δίνει αποτελεσματικές λύσεις με περιορισμένους πόρους . ‘Άλλωστε οι πόροι είναι πάντοτε περιορισμένοι».
Έχει μικρύνει η ψαλίδα στην ανισότητα στην παροχή υγείας μεταξύ χωρών, ακόμα και μεταξύ κοινωνικών στρωμάτων;
«Μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών έχει δοθεί η δυνατότητα σε πολλές από αυτές να μπουν σε πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, η ανισότητα στην υγεία παραμένει, καθώς αναπτύσσεται σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό κομμάτι, κυρίως στο επίπεδο της νοσοκομειακής και τεχνολογικά υψηλής ιατρικής. 
Αυτό που παραμένει στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως στη Βραζιλία π.χ. είναι οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Αυτό είναι κάτι που ενισχύει την αναγκαιότητα της Άλμα-Άτα ώστε να γίνεται ορθότερη κατανομή πόρων και να μικραίνει τα χάσμα αυτό».
Τι θεωρείτε ως μεγαλύτερο όφελος από την διεξαγωγή της ημερίδας αυτής;
«Σε όλα τα συστήματα υγείας και κυρίως αυτά που βασίζονται στις αρχές της διακήρυξης Άλμα-Άτα, βλέπουμε ότι ερχόμαστε στο σημείο όπου ο κατακερματισμός μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου της υγείας παύει και αναπτύσσεται το σύστημα ομάδας μεταξύ ιατρού, νοσηλευτή και των άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται. Μια διεπιστημονική ομάδα με συνεργασία μεταξύ των μελών, με πιο σφαιρική αντιμετώπιση και καλύτερα αποτελέσματα.
Σε αυτό το περιβάλλον, το πλεονέκτημα των νοσηλευτών είναι η συνεχής φροντίδα παρακολούθησης ασθενών, η συνεχής επαφή που έχουν. Αντίθετα, οι γιατροί έχουν ευκαιριακή και αποσπασματική επαφή με τους ασθενείς τους. Οπότε, σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθεί ο ρόλος αυτών των νοσηλευτών και η σημαντικότητά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου