Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών – Πόλεων – Προαγωγής Υγείας ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού


Μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα συμμετοχή έχει να καταγράψει ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, με την παρουσία του μεταξύ των δήμων που απαρτίζουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών – Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το δίκτυο οργανώνει συχνά ημερίδες και άλλες κατά τόπους δράσεις, ενώ στο πρόγραμμά δραστηριοτήτων του περιέχονται συναντήσεις εργασίας καθώς και πανελλήνιο συνέδριο.
Συγκεκριμένα, τελευταία συμμετοχή του δήμου Πύδνας-Κολινδρού στις δραστηριότητες του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας ήταν με την παρουσία εκπροσώπου του στην 6η συνάντηση εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο δημαρχείο Αμαρουσίου.

Στη συνάντηση αυτή είχαν παρουσιαστεί τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που παρέχει το Δίκτυο στους Δήμους  μέλη,  πρωτότυπες  δράσεις  με  εφαρμογή  στις  τοπικές  κοινωνίες   και πραγματοποιήθηκε  ουσιαστική  περιγραφή  των  προγραμμάτων  που  παρέχει  το  Δίκτυο.  Να σημειωθεί ότι ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού θεωρεί τη συμμετοχή  του  στις  δραστηριότητες  του  Δικτύου  ως  μέλος,  απαραίτητη  και  δεδομένη.  
Όπως τονίζεται, πρόκειται για την μοναδική οργανωμένη διαδημοτική δομή που έχει αποκλειστικό σκοπό την Πρόληψη της υγείας, για την οποία, στη χώρα μας, δεν υπάρχει καμία άλλη θεσμική κατοχύρωση. Πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας, παίρνει πρωτοβουλία για μια θεσμική πρόβλεψη που θα ενισχύει τον ρόλο του Διαδημοτικού Δικτύου στα προγράμματα Πρόληψης στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Δήμος συμμετέχει αυτοδίκαια, μέσω του Διαδημοτικού Δικτύου, στις εθνικές πρωτοβουλίες για τη Πρόληψη που αναλαμβάνονται στα πλαίσια της προαγωγής της σωματικής και της ψυχικής υγείας καθώς και της κοινωνικής μέριμνας, καθώς και σε όλα τα υποβαλλόμενα και τα εγκριθέντα εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα που του αντιστοιχούν και θα λαμβάνει αναλογικά, μερίδιο από τις εγκρινόμενες επιχορηγήσεις.
Επιπλέον, μπορεί να λαμβάνει συμβουλές και τεχνογνωσία μέσα από τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει το Διαδημοτικό Δίκτυο με Πανεπιστημιακές σχολές, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κλπ. Ακόμα, μπορεί να παραλαμβάνει έτοιμα, προτυποποιημένα προγράμματα ή εκδηλώσεις που αφορούν στη πρόληψη της υγείας και να τα υλοποιεί σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου