Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η Θεσσαλονίκη έγινε... πεζόδρομος


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 20:00

Μια αλλιώτικη ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, απολαμβάνουν σήμερα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Από το 12 το μεσημέρι, ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης άρχισε να μετατρέπεται σ΄έναν απέραντο πεζόδρομο και παιδότοπο, με ποδήλατα, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, αναβίωση παιχνιδιών, θερινό σινεμά, κ.α.


Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στον πανευρωπαϊκό εορτασμό της σημερινής «Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο», που φέτος έχει ως θέμα την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σύνθημα, «καθαρός αέρας – είναι η δική σου κίνηση». Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης και με πρωτοβουλία του περιοδικού «Parallaxi», σε συνεργασία με την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών και με τη βοήθεια φορέων, ομάδων, σχολών και επιχειρήσεων της πόλης, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών, η ΔΕΘ, ο ΟΛΘ, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Κρατικό Ωδείο,. ΧΑΝΘ, η ΧΑΝΘ, κ.α.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο τμήμα της πόλης, που περικλείεται από την οδό Εθνικής Αμύνης μέχρι και τη Βενιζέλου και από την Εγνατία μέχρι την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, όπου η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ενώ έγιναν μετατροπές και στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, διατίθενται δωρεάν ποδήλατα (στην πλατεία Αγίας Σοφίας) και δωρεάν πάρκινγκ, περιμετρικά από το κέντρο (ΧΑΝΘ, Λιμάνι, ΔΕΘ, Δημαρχείο) και από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα οι επιβάτες με τα αστικά λεωφορεία μετακινούνται χωρίς εισιτήριο.

Όπως είπε ο γραμματέας της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, Αντώνης Καράγιωργας, φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η σημερινή «γιορτή» να επαναλαμβάνεται μία Κυριακή κάθε μήνα και όχι μόνο μια φορά το χρόνο, ενώ έκανε γνωστό ότι δίπλα σε κάθε τροχονόμο θα βρίσκονται εθελοντές της εκδήλωσης που θα ενημερώνουν κάθε οδηγό για τα πέντε περιφερειακά παρκινγκ που θα διατεθούν προκειμένου να σταθμεύουν τα οχήματά τους.

Μεταξύ άλλων, το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν δύο ποδηλατοδρομίες, από τους «Γυμνούς Ποδηλάτες» και τους «Πολύχρωμους Ποδηλάτες», ξεναγήσεις, με θέμα τα «κρυμμένα μνημεία» στο κέντρο της πόλης”, επιδείξεις ξιφασκίας, ενώ θα παρελάσουν μουσικές μπάντες, κ.α. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους, με την προβολή της ταινίας: «Ο κύριος Ιλό στο χάος της κυκλοφορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου