Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας :Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών



Μίνι-σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών διοργάνωσε η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας για τα μέλη της με την συνεργασία της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας.
Οι καθημερινές μετακινήσεις πεζή, με ποδήλατο ή Ι.Χ. αφήνουν όλους μας εκτεθειμένους στην
πιθανότητα ενός ατυχήματος, όπως και κάθε μικρή ή μεγάλη δραστηριότητα. Το Δ.Σ. του συλλόγου θεώρησε σκόπιμο και επωφελές για τα μέλη του να γνωρίζουν τις βασικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών που πρέπει να προσφέρονται σε διάφορες περιπτώσεις.
Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και το πιστοποιημένο μέλος της κος Αχιλλέας Δημητρίου ενημέρωσε τα περισσότερα από 30 μέλη της Ποδηλατικής Από-Δρασης που συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας για να ενημερωθούν στο εν λόγω ζήτημα.
Ο κος Δημητρίου μάς εξήγησε τη λειτουργία του απινιδωτή, τις βασικές αρχές ΚΑΡΠΑ, την επιδιωκόμενη αντίδρασή μας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, επιληπτικών κρίσεων, εμφραγμάτων, καρδιακών επεισοδίων, κλπ. Η πρακτική εφαρμογή αποσαφήνισε τις απορίες των παρισταμένων, όπως και η άρτια εξειδίκευση του κου Δημητρίου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Διασωστική Ομάδα Πιερίας και τον κο Δημητρίου για την άψογη συνεργασία και να δεσμευτούμε στη συνέχιση αυτής της καλής σχέσης και συνεργασίας.
Λίγες μέρες αργότερα, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου όπως και κάθε 3η Κυριακή Νοεμβρίου, τιμήθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας η μνήμη των ατόμων που χάθηκαν πρόωρα σε τροχαία δυστυχήματα. Δυστυχώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Κατερίνη εκείνη τη μέρα δεν επέτρεψαν την διεξαγωγή μιας ποδηλατοβόλτας μνήμης και την ενημέρωση των ποδηλατών επί του θέματος. Αντιλαμβανόμενη την σοβαρότητα του ζητήματος και την αύξηση των δυστυχημάτων, η Ποδηλατική Από-Δραση συνεχίζει τις δράσεις της με κύριο σκοπό και γνώμονα την ασφαλή διεξαγωγή ποδηλατοβολτών και την «εκπαίδευση» των ποδηλατών ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η πιθανότητα σε οποιαδήποτε στιγμή κάποιος να προκαλέσει ατύχημα ή να πέσει θύμα ενός.
Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του ποδηλάτου από τους συμπολίτες μας μάς χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς βλέπουμε το οικολογικό ποδήλατο να αντικαθιστά τα ενεργοβόρα αυτοκίνητα. Υπενθυμίζουμε όμως ότι η χρήση του οποιουδήποτε μέσου μετακίνησης απαιτεί σωστή εκπαίδευση για όλους του χρήστες του οδικού δικτύου, με τους μεν ποδηλάτες να οφείλουν να γνωρίζουν καλά τις ρυθμίσεις του ΚΟΚ και τους δε οδηγούς να σέβονται τους ποδηλάτες. Απαιτεί επίσης πολιτική βούληση και δημιουργία απαραίτητων υποδομών ώστε να μπορούν οι πολίτες – πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσυκλετιστές, οδηγοί – να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Είναι κρίμα να θρηνούμε θύματα ακόμα και μέσα στα αστικά κέντρα, όταν αυτά μπορούν να αποφευχθούν με απλές ενέργειες.
Σε κάθε της εξόρμηση, η Ποδηλατική Από-Δραση λαμβάνει κάθε μέσο προστασίας ώστε οι συμμετέχοντες ποδηλάτες να απολαμβάνουν την βόλτα τους με ασφάλεια και να μαθαίνουν τον σωστό τρόπο μετακίνησης. Χαιρόμαστε γιατί στα 3,5 χρόνια της δραστηριότητάς μας βλέπουμε τα συνεχώς αυξανόμενα μέλη μας να διορθώνουν λάθη της οδηγικής συμπεριφοράς τους και να κινούνται με ασφάλεια και σύνεση στους δρόμους της πόλης.

Εκ του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου