Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ




Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 στο "Ιδεοδρόμιο" Π.Π. Γερμανού 3


Από τους μελετητές της τοπικής ιστορίας Νίκο Βαρμάζη, Νίκο Γραίκο και Αντώνη Κάλφα
Σε ένα εξαιρετικά καλαίσθητο ημερολόγιο για το 2014, μεγάλου σχήματος (34Χ48 εκ.) ο αναγνώστης της Πιερίας θα βρει κείμενα και φωτογραφίες ενός σχεδόν αιώνα.

Με αποσπάσματα προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία αλλά και τον Καύκασο, το Ημερολόγιο 2014 (εκδόσεις του Ιδεοδρομίου) περιγράφει τον ξεριζωμό από τις πατρίδες αλλά και τον αγώνα για την εδώ εγκατάσταση.

Στο Ημερολόγιο 2014, με πλούσια και σπάνια εικονογράφηση, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους: ο καλύτερος δημοσιογράφος του 20ού αιώνα στην Πιερία, ο πολυγραφότατος Σάββας Κανταρτζής, ο Θεόφιλος Ευθ. Χαλκίδης, ο έμπορος Νικόλαος Γ. Δεληγιαννίδης, ο εισηγητής του ποντιακού θεάτρου στην Πιερία Πολύκαρπος Χάϊτας, ο Θεοφάνης Δεληγιαννίδης, ο Λάζαρος Τσακιρίδης (ο οποίος κατέγραψε αφηγήσεις των τουρκόφωνων χριστιανών), ο Ελευθέριος Ε. Ελευθεριάδης («Πόντος. Επιστροφή στην Ιθάκη. Οδοιπορικό Μνήμης και Γεωγραφίας»), ο Λεωνίδας Γιασημακόπουλος, η Νίκη Αδαμίδου, ο Ορέστης Αυλίδης, ο οποίος το 1974 κυκλοφόρησε στο Αιγίνιο το βιβλίο «Καβακλιώτικα», ο Πολύκαρπος και η Σοφία Ελευθεριάδου κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εξώφυλλο, φόρος τιμής στους προσφυγικούς συλλόγους της πόλης, οι οποίοι και θα λάβουν τιμητικά ένα αντίτυπο, κοσμεί σύνθεση του Σπύρου Τσιλιγκιρίδη, στην οποία απεικονίζονται τέσσερις εκ των ιστορικών συλλόγων της Κατερίνης: Ένωση Ποντίων Πιερίας, Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, Σύνδεσμος Θρακών και Ποντιακός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά», μαζί με φωτογραφίες προσφύγων και μορφών της προσφυγιάς (Νικόλας Καζάκογλου, Λεωνίδας Ιασωνίδης, Νικόλαος Δεληγιαννίδης).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου