Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Διεθνές συνέδριο για τους Κύριλλο και Μεθόδιο στη Θεσσαλονίκη

 
 Με τη συμμετοχή 75 κορυφαίων ερευνητών θα πραγματοποιηθεί από αύριο και μέχρι τις 30/11 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το διεθνές συνέδριο «Κύριλλος και ο Μεθόδιος: το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων».

Mε συνέδριο αυτό, κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για το «2013- Έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου», που γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από την αποστολή των δύο Θεσσαλονικέων Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία με σκοπό τη διάδοση του Χριστιανισμού.

«Μέσω αυτού του συνεδρίου προσπαθούμε να αναδείξουμε την πόλη ως διεθνές κέντρο της αρχής της ανάπτυξης του σλαβικού πολιτισμού και μέσω των εκδηλώσεων που γίνονται να προσελκύσουμε επισκέπτες» σημείωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.
«Σε εποχές που οι ξενώνες άστεγων είναι προτεραιότητα, αποτελεί πολυτέλεια να οργανώνουμε ένα τέτοιο συνέδριο. Δεν ήταν εύκολο να γίνει, ειδικά όταν τα χρήματα είναι λίγα και το διαδικαστικό είναι περίπλοκο. Ωστόσο τα καταφέραμε και υπήρξε μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Αυτό που κάναμε μέσα από τις εκδηλώσεις και το συνέδριο ήταν να δημιουργήσουμε ουσιαστικά μια συζήτηση για τη ζωή των δύο αυτών αγίων. Στη συνέχεια εναπόκειται στους πολίτες να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο», είπε από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Σπύρος Πέγκας, ενώ πρόσθεσε πως συνεχίζεται ο θεματικός κύκλος δωρεάν ξεναγήσεων για τους πολίτες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού του «2013 -Έτους Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» (στις 30/11, και στις 7 και 14/12 - Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2313317812 και ώρες 9.30-11.30 πμ.). 
«Οι Σλάβοι δεν είχαν καμία μόρφωση. Ο γερμανικός κλήρος επέβαλε τη λατινική γλώσσα και δεν ενίσχυε την ιδέα ενός σλαβικού πολιτισμού. Αυτόν τον δημιούργησαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος με το κυριλλικό αλφάβητο που έφτιαξαν και την μετάφραση παλιών κειμένων», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Αιμίλιος Ταχιάος.
Tην Πέμπτη 28/8 θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο η περιοδεύουσα έκθεση «Το φως των γραμμάτων» σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και θα διαρκέσει έως τις 2/3/2014. Σε αυτήν παρουσιάζονται τα πιο πολύτιμα διακοσμημένα σλαβικά χειρόγραφα από τον 10ο έως τον 17ο αιώνα, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και σήμερα φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου.
Ακόμη στα πλαίσια του συνεδρίου θα φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση με χειρόγραφα και παλαίτυπα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σερβίας με θέμα το έργο και τη ζωή των δύο αγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου