Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Σκάνδαλο διάρκειας βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ για ΟΣΔΕ


«Φωτογραφική» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόσκληση ενδιαφέροντος που ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά στην πιστοποίηση φορέωνπου θα έχουν ως σκοπό την υποβοήθηση των αγροτών για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσής τους και μάλιστα για όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος ελέγχων και διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων και θεωρεί ότι η πρόκληση ενδιαφέροντος στοχεύει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο στην διαιώνιση του διάτρητου και αναξιόπιστου υπάρχοντος ΟΣΔΕ και την κερδοσκοπία κάθε λογής «ημέτερων» σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος.

Σκανδαλώδες κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «στα απαιτούμενα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνεται και ενυπόγραφη λίστα τουλάχιστον 300 αγροτών οι οποίοι θα επιθυμούν να λάβουν τις υπηρεσίες από τον υποψήφιο προς πιστοποίηση φορέα. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο ζητά από τους αγρότες να γίνουν και οι ίδιοι συμμέτοχοι  στη διαδικασία  της υποψηφιότητας ενός Φορέα προς πιστοποίηση!»
Επιπλέον το κόμμα της αριστεράς υποστηρίζει ότι «με δεδομένο ότι στην πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι άκρως ασαφές εάν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι αγρότες, κινδυνεύουν με την υπογραφή τους, να βρεθούν όμηροι του οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης καταβάλλοντας του άγνωστου ύψους αμοιβή και μάλιστα ως το 2020».
Επιπλέον η κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτείται από θεσμοθετημένες  αρμοδιότητες του, όπως είναι ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων ενίσχυσης και η αποσφαλμάτωση τους, τις οποίες εκχωρεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα ενόψει αξιολόγησης των δομών του, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά ακόμα και για το ίδιο το μέλλον του Οργανισμού».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει «Η πανικόβλητη σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να “τακτοποιήσει” το θέμα με ορίζοντα ως το 2020 διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των κάθε λογής στηριγμάτων της, δεν πρόκειται να αποτρέψει την επερχόμενη συντριβή τους κάτω από το βάρος της οργής  των αγροτών. Οι συνένοχοι και συνεργοί στο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος θα βρεθούν σύντομα ενώπιοι των ευθυνών τους. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για την ακύρωση κάθε μεθόδευσης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ, όχι μόνο απλά  ως μηχανισμού διανομής  επιδοτήσεων,  αλλά ως βασικού  εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών και της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου