Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Αυξημένα κρούσματα λύσσας σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

  Συστάσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. 


Ο εμβολιασμός όλων των κατοικιδίων ζώων (συμπεριλαμβανομένων και των ποιμενικών σκύλων) είναι υποχρεωτικός, η αμέλειά του διώκεται ποινικά!

Μετά τα αυξημένα κρούσματα λύσσας σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες καθώς και τα δύο πρόσφατα κρούσματα σε ανθρώπους στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας επανέρχεται για να επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους της Π.Ε.Πιερίας για τα παρακάτω :
-Η λύσσα είναι θανατηφόρος νόσος για τα ζώα και για τον άνθρωπο.
-Στον  άνθρωπο μεταδίδεται από δάγκωμα ή γρατζουνιά μολυσμένου ζώου, επαφή σάλιου μολυσμένου ζώου με πληγή ή κάποιο βλεννογόνο και λιγότερο συχνά με επαφή με το υγρό περιεχόμενο του εμβολίου-δολώματος.
-Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρού άγριου ή κατοικιδίου ζώου  μην το πλησιάσετε και ειδοποιήστε την τοπική δασική ή δημοτική αρχή για την περισυλλογή του.
-Να είστε προσεκτικοί με τυχόν άγρια ή άγνωστα κατοικίδια ζώα.
-Αποφύγετε την επαφή με εμβόλια-δολώματα και σε περίπτωση επαφής επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Αν βρείτε σε κατοικημένη περιοχή εμβόλιο-δόλωμα μπορείτε να το πιάσετε με γάντι ή σακούλα και να το μεταφέρετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή.
-Σε περίπτωση δαγκώματος ή γρατζουνιάς πλυθείτε αμέσως με άφθονο νερό και σαπούνι και επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

-Ο εμβολιασμός όλων των κατοικιδίων ζώων (συμπεριλαμβανομένων και των ποιμενικών σκύλων) είναι υποχρεωτικός και η αμέλεια του διώκεται ποινικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου