Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τα τρακτέρ ξανάρχονται!

Για κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι αγρότες



Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου εξετάζουν οι αγρότες, εκπρόσωποι των οποίων είχαν συναντηθεί νωρίτερα την Τετάρτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.


Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έθεσε στον υπουργό σειρά αιτημάτων, τα οποία σχετίζονται τόσο με θέματα φορολόγησης, όσο και μείωσης του κόστους παραγωγής.
«Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αύριο (σήμερα) αποφασίζουμε να στηθούν μπλόκα από τη Δευτέρα παντού» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσα. «Η φορολόγηση σε συνδυασμό με τα χαράτσια, την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα» είπε.
«Η απάντηση που πήραμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Τζέλλας του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, «είναι υποσχέσεις και πάλι. Είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε αμαχητί τα χωράφια μας».
Οι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση βιβλίων εσόδων εξόδων να μην αφορά αγρότες με ετήσιο τζίρο έως 40.000 ευρώ, Επίσης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «κούρεμα» 30% και για ύψος δανείων έως 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα γεωργικά προϊόντα και κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που επιβάλλει η ΚΑΠ.

Τι ζήτησαν από τον Τσαυτάρη
Με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων συναντήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν οι αγρότες είναι η μη τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από αγρότες με ετήσιο τζίρο έως 40.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και παύση δικαστικών διώξεων σε αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.
Νωρίτερα, ο κ. Τσαυτάρης συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Τάσο Χειβιδόπουλο και εκπροσώπους αγροτών. Συζήτησαν για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, αλλά και το φορολογικό.
Από τον υπουργό ζητήθηκε να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ ένα μέρος των ζημιών που προκλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και ένα μέρος να καλυφθεί με την ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών σε όλη τη χώρα. 
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δεσμεύθηκε να μιλήσει με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών και, εν συνεχεία, να σχεδιαστεί η ενεργοποίηση του de minimis με την τεκμηρίωση του αιτήματος προς την ΕΕ.
Οι αγρότες ζητούν αποζημίωση ύψους 100 ευρώ ανά στρέμμα, ποσό που συνολικά μεταφράζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών καλύπτει σχεδόν 300.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. 
Βεβαίως, η Αργολίδα έχει μεγάλο μερίδιο στην καλλιέργεια με 400.000 τόνους, όταν η συνολική παραγωγή στη χώρα φτάνει τους 1.100.000 τόνους.
Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου και τη μικροκαρπία, σύμφωνα με τα στοιχεία των παραγωγών, έχουν οδηγήσει σε απώλεια 50% του εισοδήματός τους, ενώ έχουν καταρρεύσει και οι εξαγωγές λόγω ανταγωνισμού και υποβαθμισμένου προϊόντος. 
Ενδεικτικά, η τιμή παραγωγού στο πορτοκάλι για εξαγωγή, από 18- 20 λεπτά το κιλό έχει μειωθεί στα 10 λεπτά, ενώ στο μανταρίνι, από 30 λεπτά έχει μειωθεί στα 20 λεπτά το κιλό.
Τέλος, ζήτησαν το όριο τζίρου για την τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου