Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Eric Schmidt: Η υψηλή τεχνολογία ...απειλή για τους ανθρώπους!


O κ. Εr.Schmidt


Η ομιλία του εκτελεστικού προέδρου της Google,Εr.Schmidt,στο Νταβός εξέπληξε άπαντες:
Ο κολοσσός του διαδικτύου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και μιλά για τη νέα μάχη της ανθρωπότητας ενάντια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές!



«Η μάχη είναι μεταξύ των υπολογιστών και των ανθρώπων και οι άνθρωποι πρέπει να κερδίσουν». Δεν πρόκειται για ατάκα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για δήλωση του καθ’ ύλην αρμόδιου, του εκτελεστικού προέδρου της Google, Eric Schmidt(!) ο οποίος εξέπληξε άπαντες λέγοντας ότι μία μεγάλη γκάμα...θέσεων εργασίας που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλείς από την τεχνολογία, τώρα κινδυνεύουν.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Schmidt δήλωσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος στα επόμενα 20 με 30 χρόνια. «Είμαι καθαρά με την πλευρά των ανθρώπων. Σε αυτή τη μάχη είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τα σημεία στα οποία οι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ καλοί» δήλωσε ο κ. Schmidt τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να αυξηθούν οι δαπάνες για εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Η ίδια η Google, η οποία απασχολεί περίπου 46.000 εργαζόμενους προχωρά σε σημαντικούς αυτοματισμούς, εξαγοράζοντας πολλές start up εταιρείες που κατασκευάζουν ρομπότ, ενώ στον κλάδο αυτοκινήτου επενδύει στην τεχνολογία των οχημάτων που δεν χρειάζονται οδηγό. Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της κινητής επικοινωνίας δημιουργούν σενάρια κατά τα οποία υπαλληλικές και ερευνητικές θέσεις θα αντικατασταθούν από μηχανές.

«Μέχρι πρότινος, υπήρχε αντιστάθμισμα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο, αλλά ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αλλαγή γίνεται πλέον τόσο γρήγορα που η αγορά απασχόλησης δεν μπορεί να προσαρμοστεί» σχολιάζουν οι Financial Times.

Ο κ. Schmidt υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς απασχόλησης και σε κλάδους που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, όπως είναι το σχιστολιθικό αέριο στις ΗΠΑ. «Υπάρχει αρκετή έρευνα που αποδεικνύει ότι οι θέσεις εργασίας μεσαίας τάξης που έχουν σχετικά υψηλά προσόντα σταδιακά αυτοματοποιούνται» δήλωσε αναφέροντας ως παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές πως η εργασία αλλάζει και το κλασικό ωράριο 9-5 θα πρέπει να αναθεωρηθεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου