Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Χαμός στη Βραζιλία με τα «πονηρά» μπλουζάκια του Μουντιάλ


Tην έντονη αντίδραση της Βραζιλίας προκάλεσε μια σειρά από μπλουζάκια που κυκλοφόρησαν από τη γερμανική εταιρεία Adidas με αφορμή το Μουντιάλ, τα οποία -όπως τόνισε ο αρμόδιος Οργανισμός Τουρισμού- δημιουργούν λανθασμένη εικόνα για τη χώρα. Η Adidas υπό το βάρος των καταγγελιών της κυβέρνησης της χώρας ότι τα μπλουζάκια αυτά προωθούν το «σεξουαλικό τουρισμό» έσπευσε να τα αποσύρει.


Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση μέχρι και της προέδρου της χώρας, ενώ το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τα μπλουζάκια όχι μόνο είναι προσβλητικά για τις γυναίκες της Βραζιλίας, αλλά «τους εκθέτουν στη βαρβαρότητα των σεξουαλικών αρπακτικών».
Πρόκειται για δύο μπλουζάκια: το ένα απεικονίζει μια γυναίκα με ένα πράσινο μπικίνι να κρατά στο ένα χέρι μια μπάλα ποδοσφαίρου με τη λεζάντα: «Lookin' to score Brazil», έκφραση που θεωρήθηκε ότι μπορεί να εκληφθεί ως «ολοκληρώστε».

Το άλλο μπλουζάκι γράφει «I love Brazil» με μια καρδιά η οποία φαίνεται να μοιάζει με τα οπίσθια μιας γυναίκας που φορά στρινγκ.

Ο Οργανισμός Τουρισμού της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι «αποκηρύσσει» την πώληση των προϊόντων «που συνδέουν την εικόνα της Βραζιλίας με το σεξ».

«Είναι απαράδεκτο μια εταιρεία σαν την πολυεθνική Adidas να πουλάει μπλουζάκια με εικόνες και φράσεις που συνδέουν τη Βραζιλία με τον σεξουαλικό τουρισμό» κατήγγειλε η υπουργός Γυναικείων Θεμάτων της χώρας Ελεονώρα Μενικούτσι. «Είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού στη χώρα μας και αναπαράγει μια φαντασίωση που επιδιώκουμε συστηματικά να απαλείψουμε».

«Η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και εφήβων στη διάρκεια του καρναβαλιού και του Μουντιάλ» έγραψε στον λογαριασμό της στο Τwitter η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.

Η Adidas, που πούλησε τα συγκεκριμένα μπλουζάκια μόνο στις ΗΠΑ, τα αφαίρεσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των Αρχών της Βραζιλίας.

«Η Adidas λαμβάνει πάντα υπόψη της τη γνώμη των καταναλωτών και των εταίρων της» ανέφερε η εταιρεία. «Ως εκ τούτου, ανακοινώνει πως σταματά την πώληση αυτών των προϊόντων».

(Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου