Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΤΟ ΓΕΛ. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ



Το ακριτικό νησί της Λήμνου επισκέφτηκαν 35 μαθητές της ‘Β τάξης του ΓΕ.Λ. Λιτοχώρου από 5/4 έως 8/4/2014. Καθοριστική στην επιλογή αυτού του τόσο ιδιαίτερου προορισμού υπήρξε η επιθυμία της θεατρικής ομάδας της τάξης να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας παρουσιάζοντας εκεί την παράσταση αρχαίου δράματος «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Αντιγόνη στο κοίλο» επιχείρησαν, με την βοήθεια των υπευθύνων καθηγητών, να δώσουν μία διαφορετική ματιά στο έργο του Σοφοκλή, ερμηνεύοντας την υπόθεση του σαν μία εκδήλωση της διαχρονικής σύγκρουσης του θετού δικαίου και της κοινωνικής ηθικής. Αν και ο αρχικός στόχος να ανεβεί η παράσταση στην Ηφαιστεία ματαιώθηκε, οι μαθητές παρουσίασαν τη δουλειά τους στο χώρο του ΕΠΑ.Λ – ΓΕ.Λ Μούδρου όπου και δέχτηκαν την θερμή ανταπόκριση των μαθητών των δύο σχολείων. Δεν στερήθηκαν καθόλου όμως την μαγευτική εμπειρία της ερμηνείας σε αρχαίο θέατρο καθώς μία από τις πρόβες έλαβε χώρα στην Ηφαιστεία, (φωτ. )
Στην εκδρομή συμμετείχαν επίσης οι μαθητές των δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων της τάξης με θέμα: «Τα μονοπάτια του Ολύμπου». Τα παιδιά εκτός από το θέατρο γνώρισαν το πανέμορφο νησί και επισκέφτηκαν χώρους ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος όπως το ιερό των Καβείρων, τη σπηλιά του Φιλοκτήτη, την Πολιόχνη, η οποία αποτελεί τον αρχαιότερο οργανωμένο οικισμό της Ευρώπης, το άγαλμα και την κρύπτη της Μαρούλας της Λημνιάς καθώς και το Ναυτικό Μουσείο Νέας Κούταλης και τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου . Ξεναγήθηκαν ακόμη στο Κτήμα Μητροπόλεως όπου και ενημερώθηκαν για τις τοπικές καλλιέργειες, αλλά και την αξιόλογη προσπάθεια αναβίωσης του κτήματος, το οποίο μετά από 2 αιώνες προσφοράς στην εκπαίδευση του τόπου είχε περιέλθει σε παρακμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου