Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Πονοκέφαλος 500 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά στους ενστόλους



Picture 0 for Πονοκέφαλος 500 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά στους ενστόλους
Πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρει να αποδώσει τους μισθούς που περικόπηκαν από τους ένστολους, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών όλων των ενστόλων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012.
 
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών το κείμενο της απόφασης, στο οποίο θα διευκρινίζεται σε ποιες ομάδες ενστόλων θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά οι μισθοί που περικόπηκαν και σε πόσο χρονικό διάστημα, ώστε να υπολογισθεί το κόστος.
 
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι το κόστος θα ήταν ανεκτό εάν έφτανε τα 150 εκατ. ευρώ, καθώς θα μπορούσε να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. 
 
Ωστόσο, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά ασήκωτο για τις πλάτες του ΥΠΟΙΚ, το οποίο θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης ισοδύναμων μέτρων.
 
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναφέρει ότι οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος», ενώ προσθέτουν ότι από τα άρθρα 23,29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.
 
«Ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή  θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων», επισημαίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Η υποχρέωση αυτή της προηγούμενης εκτίμησης των πραγμάτων, πριν την πραγματοποίηση των μειώσεων των αποδοχών «καθίσταται εντονότερη στην περίπτωση των στρατιωτικών», σημειώνουν οι δικαστές.
 
«Οι περικοπές του επιβλήθηκαν με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη», προσθέτουν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου