Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Εκδηλώσεις «Προμηθείων» σε Δίον και Λιτόχωρο, την Παρασκευή 4/7



 Με τη μεταφορά σπονδών από το Δίον αλλά και με αρχαϊκή πομπή των Προμηθειέων στους κεντρικούς δρόμους του Λιτόχωρου, το βράδυ της
Παρασκευής 4 Ιουλίου, πραγματοποιείται το πιο ενδιαφέρον ίσως πρόγραμμα των «Προμηθείων 2014». Η πομπή θα καταλήξει στο θεατράκι του πάρκου Λιτοχώρου και εκεί η εκδήλωση της Παρασκευής θα ολοκληρωθεί με αθλητικά, θεατρικά και τελεστικά δρώμενα κατά το πρότυπο των πάνδημων αρχαίων εορτών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής διοργάνωσης των φετινών αρχαϊκών εκδηλώσεων, τα «Προμήθεια» είναι γιορτές «για όλους όσους τιμούν την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό» ενώ η όλη διοργάνωση θα γίνει «με την αμέριστη αρωγή του Δ.Δίου-Ολύμπου και των τοπικών αρχών».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ευπρόσδεκτοι στις γιορτές των «Προμηθείων» είναι όλοι όσοι νιώθουν πως «η διαύγεια σκέψης και οι αξίες των προγόνων μας μπορούν ν’ αποβούν βατήρας πνευματικής παλιγγενεσίας, ελπίδας και αντίστασης στην υποδούλωση που, μηχανισμοί αλλότριοι και ισοπεδωτικοί, επιδιώκουν για άλλη μια φορά να επιβάλλουν στον ελληνισμό και σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΟΝ ΚΑΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι διοργανωτές, στις 20:45 θα γίνει μεγάλη πομπή των Προμηθειέων με πυρσούς, άσκαυλους και τύμπανα μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Λιτόχωρου.
Γι αυτό και καλούνται όλοι οι φίλοι Προμηθειείς που επιθυμούν να μετέχουν στην πομπή, σε συγκέντρωση από ώρα 20:00 στην κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου απ’ όπου θα γίνει και η εκκίνηση της πομπής, για τις σχετικές προετοιμασίες.
Ώρα 21:30 η πομπή θα καταλήξει στο θεατράκι του πάρκου Λιτοχώρου όπου θα γίνει η άφιξη των δρομέων από το Δίον. Θα παρασταθούν δρώμενα ανάδειξης της διαχρονικότητας του ελληνικού πνεύματος, καθώς και εκτενή αποσπάσματα του δράματος “Προμηθεύς Δεσμώτης” του Αισχύλου.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ
Κατά την επιτροπή των «Προμηθείων», ο θεσμός αυτός είναι πανελλήνιος και «έχει ως σκοπό να φέρει τους ανθρώπους σ’ επαφή με τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των προγόνων μας, συμπληρώνουν φέτος το δέκατο ένατο έτος συνεχούς παρουσίας τους.
Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο, λαμβάνουν χώρα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για ν’ ανταμώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών.
Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ’ αυτά ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να νιώσουν με κατάνυξη την πατρώα ψυχή, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.
Οι γιορτές των «Προμηθείων» επιχειρούν την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας τον οποίο προβάλλουν και αναδεικνύουν στις εκδηλώσεις. Όχι σαν άγονη λατρεία ενός νεκρού παρελθόντος αλλά ως έκφραση του ζωντανού και ρέοντος Λόγου εκείνων στους οποίους αναγνωρίζει η σώφρων ανθρωπότητα ότι τους οφείλει τα πάντα. Ως έναυσμα επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού για διεξόδους στα αδιέξοδα του σήμερα, με άξονα σκέψης και πλαίσιο αναφορών την κοσμοαντίληψη εκείνων».
Όσοι ενδιαφέρονται για το αναλυτικό πρόγραμμα των «Προμηθείων» καθώς και για πληροφόρηση γύρω από θέματα προετοιμασιών, συναντήσεων, τελετών, διατροφής κλπ, πληροφορίες δίνονται μέσα από την ηλεκτρονική σελίδαhttp://promitheia.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου