Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ - Αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο

Πέμπτη 14 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου

Αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο
στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου
Καθώς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου, την Πέμπτη 14 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Χρήστο Νικολόπουλο.

Για τη συναυλία αυτή η Ευαγγελία Ράπτη - Στεργιούλα, γράφει:


Αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους έλληνες λαϊκούς δημιουργούς, τον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών και βιρτουόζο στο μπουζούκι, από τους τελευταίους «της φυλής των λαϊκών συνθετών». Ο Νικολόπουλος διέγραψε μια επιτυχημένη και δημιουργική πορεία από τις πρώτες του εμφανίσεις στην καλλιτεχνική σκηνή έως τις πρόσφατες συνθέσεις του. Τα τραγούδια του έχουν την ιδιαίτερη σφραγίδα του και αποτελούν σταθμό στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.


Σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1965 παίζει στο πλευρό του Σ. Καζαντζίδη. Στη συνέχεια βρέθηκε δίπλα στα μεγάλα της εποχής ονόματα και συνεργάστηκε μαζί τους, με την Π. Πάνου και την Μαρινέλλα, τον Βοσκόπουλο και τον Μπιθικώτση, αλλά και τον Μ. Χιώτη ως και τον Σ. Παγιουμτζή. Συνεργάστηκε και με τους πιο καταξιωμένους συνθέτες μαθητευόμενος, αλλά δεικνύοντας και αποδεικνύοντας συνάμα τη δεξιοτεχνική του ικανότητα στο μπουζούκι. Δούλεψε με τον Μ. Θεοδωράκη, τον Μ. Λοΐζο, τον Γ. Ζαμπέτα, τον Χ. Λεοντή και τον Δ. Μούτση, αλλά και με τον Β. Τσιτσάνη και τον Μ. Βαμβακάρη.

Στα πρώτα του τραγούδια ανήκουν το «Νυχτερίδες κι αράχνες» με τον Σ. Καζαντζίδη, «Στο Σταυροδρόμι» με τον Π. Γαβαλά, το «Νύχτα στάσου» με τη Λ. Διαμάντη,  το «Υπάρχω» πάλι με τον Σ. Καζαντζίδη.

Ακολουθούν συνεργασίες με τον Μ. Ρασούλη, την Χ. Αλεξίου, τον Γ. Νταλάρα, την Ε. Βιτάλη, με τραγούδια που «δείχνουν την δεξιοτεχνία αλλά και την ευχέρεια του συνθέτη, να περνάει από βουρκωμένα «μινόρε» σε κελαριστά «ματζόρε»με δυο πενιές», τον Λ. Βελλή, τον Μ. Μητσιά, τη Γλυκερία και τη Μαρινέλλα,  τον Δ. Μητροπάνο, την Ε. Αρβανιτάκη, την Κ. Κούκα, τον Κ. Μακεδόνα, τον Γ. Ανδρεάτο αλλά και τον νεώτερο Δ. Μπάση. Όταν σε συνέντευξη ρωτήθηκε για την καταμετρημένη δισκογραφία του απάντησε: «είναι, μαζί με τις δεύτερες εκτελέσεις, γύρω στις 1920 ηχογραφήσεις! Ένα διάστημα δεν έλεγα «όχι» σε κανέναν! Το έκανα και λόγω φιλίας, πολλές φορές κι έβγαζα τέσσερις - πέντε δίσκους το χρόνο!».

Όσα και να γράψει κανείς για τον Χρήστο Νικολόπουλο θα είναι λίγα. Η θέαση της δημιουργική του πορείας από την χαραυγή της μέχρι και σήμερα το αποδεικνύει περίτρανα. Και σο ίδιος συνεχίζει τον πρωταγωνιστικό του διπλό ρόλο έως σήμερα, και ως συνθέτης και ως οργανοπαίχτης. Ο τίτλος του τραγουδιού  «Εγώ θα σου μιλώ με τα τραγούδια μου» είναι δηλωτικός της καλλιτεχνικής του ζωής.

Στο αφιέρωμα της Πέμπτης τραγουδούν Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα και Σοφία Παπάζογλου, όλοι τους πολυαγαπημένοι και επίσης ταλαντούχοι ερμηνευτές.
Ραντεβού, λοιπόν, την Πέμπτη 14 Αυγούστου και ώρα 21:00 στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, μια προσφορά του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου.  Τα ονόματα από μόνα τους υπόσχονται μια υπέροχη μουσική βραδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου