Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΒΑΣΗΣ : ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Ο Όλυμπος είναι το πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας και ένα από τα ιστορικότερα όλου του κόσμου. Το 2013 γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση και εξερεύνηση της ψηλότερης κορυφής του, το Μύτικα. Για την ομάδα μας ήταν μια μεγάλη πρόκληση η ανάβαση στον Όλυμπο. Είναι ένα δύσκολο βουνό, πόσο μάλλον για την ομάδα μας που αποτελείται από άτομα με τύφλωση.


Δεν υπάρχει ορειβάτης στον κόσμο που να μην ονειρεύεται να σφραγίσει την ορειβατική του σταδιοδρομία με μια ανάβαση στο μυθικό βουνό του Ολύμπου. Ένας ορειβάτης που καταφέρνει να ανέβει στο βουνό αισθάνεται ικανοποίηση ότι τα κατάφερε. Αυτό το συναίσθημα της ικανοποίησης για ένα άτομο με αναπηρία έχει ιδιαίτερη σημασία και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Στο μέλλον με βάση την εμπειρία που αποκτήσαμε από την υλοποίηση του σχεδίου, έχουμε στόχο να κάνουμε αντίστοιχες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, με ακόμη περισσότερους νέους με αναπηρία σε συνεργασία με άτομα χωρίς αναπηρία.


Είμαστε μια ομάδα 10 ατόμων με τύφλωση και μειωμένη όραση, όλοι μέλη του Αθλητικού Συλλόγου "ΠΥΡΣΟΣ" που έχει συσταθεί από το 1998 και είναι ένας από τους πιο ενεργούς φορείς στη Βόρεια Ελλάδα στον τομέα του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία. Στην πλειοψηφία τα μέλη της ομάδας ασχολούνται με το ποδόσφαιρο τυφλών 5x5. 

Για την ανάβαση στον Όλυμπο πλαισιωθήκαμε από εθελοντές συνοδούς καθώς και από εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Παρά το γεγονός ότι μεμονωμένα, τα μέλη της ομάδας έχουν κάνει αναβάσεις σε βουνά, η ομάδα μας σαν σύνολο, δεν είχε εμπειρία σε τέτοιου είδους αναβάσεις και αυτό ακριβώς ήταν η πρόκληση. Με τη συνεργασία που είχαμε με τους εθελοντές συνοδούς και με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καθώς και η ενασχόληση μας με τον αθλητισμό, που εγγυάται την καλή μας φυσική κατάσταση, είχαν σαν αποτέλεσμα την καλύτερη προετοιμασία μας για ένα τέτοιο εγχείρημα και την υλοποίηση του με μεγάλη επιτυχία.

Είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει προκατάληψη για τα άτομα με αναπηρία, σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές οδηγεί στο ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για παράδειγμα υπάρχει η αντίληψη ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν περιορισμένες ικανότητες. Ένα άτομο με αναπηρία, στα ελληνικά δελτία ειδήσεων, απεικονίζεται συνήθως, είτε σαν υπεράνθρωπος είτε σαν αξιοθρήνητος. Το "μέσο" άτομο με αναπηρία δεν έχει θέση σε αυτά τα δελτία.

Ακόμα και όταν βλέπουμε αθλητικούς αγώνες για άτομα με αναπηρία, η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ είναι: "...είναι ήρωας και μόνο που μπορεί και κλωτσάει την μπάλα..." και χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως: "ήρωας της ζωής", "δύναμη ψυχής", "πρωταθλητές της ζωής" κλπ.

Η δική μας ομάδα είναι αντίθετη σε όλα τα παραπάνω, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότεροι προερχόμαστε από τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία. Με δράσεις σαν και αυτές ο κόσμος διαπιστώνει ότι τα άτομα με αναπηρία συμμετέχουν ενεργά και με αξιώσεις στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, και γενικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ενώ παροτρύνονται άτομα με αναπηρία να βγουν από το σπίτι τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και να συμμετέχουν στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη γνώση, στην εκπαίδευση, στην εργασία και γενικά στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου