Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

"ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ;"

Γράφει ο Α. Π. ΤΕΡΖΗΣ

  


Η Μνημονιακή καταιγίδα – ως φαίνεται – δεν αφήνει όρθιο τίποτε στο πέρασμά της.   
Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, γνωστό είναι ότι έχει απωλεσθεί η εθνική μας κυριαρχία, με όλα όσα συμβαίνουν μετά τα Μνημόνια των τελευταίων πέντε (5) ετών και των λοιπών δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται κάθε φορά από τους θεσμικούς εκπροσώπους μας.
Ομολογουμένως είναι σχεδόν δύσκολο να κατανοήσει κανείς τις εκπεμπόμενες θριαμβολογίες του κυβερνητικού χώρου, αν και είναι εμφανές ότι καταλήγουν άκαρπες όλες οι συναντήσεις με την Καγκελάριο της Ε.Ε. και τους εκπροσώπους της που δεν είναι άλλοι από τους δανειστές. 
Απορία γεννά όμως και κάθε εξαγγελία για «ανάπτυξη» (αναμένεται από το 2013) και για τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, που δεν φαίνονται ούτε ελάχιστες στον ορίζοντα και για το «πρωτογενές» πλεόνασμα, το οποίο βασίμως αμφισβητείται γιατί είναι πλασματικό – λογιστικό (διότι όλοι θα είχαμε πλεόνασμα αν δεν πληρώναμε εκεί που οφείλαμε) αλλά και για επενδύσεις και μείωση της ανεργίας! με ανύπαρκτα μέχρι τώρα αποτελέσματα. 
Όταν καλόπιστοι πολίτες αμφισβητούν όλα αυτά, διερωτάται κανείς πως σχολιάζονται από τους άλλους, από τους άνεργους (περί το 1,5 εκατ.). από τους άστεγους, απ’αυτούς που τρέφονται στα συσσίτια της Εκκλησίας και των Δήμων, από τα  κόμματα της Αντιπολίτευσης;   
Η Στατιστική Αρχή, τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωσε ότι η ανεργία τον Ιούνιο μήνα ήταν στο 27% περίπου!  Όταν στην καρδιά της Τουριστικής περιόδου βρίσκεται στο ύψος αυτό τους χειμερινούς μήνες που θα βρεθεί άραγε το ποσοστό ανεργίας;  Αλλά και τον Ιούνιο μήνα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η αιμορραγία της μετανάστευσης, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κυρίως ειδικευμένων εργαζομένων και επιστημόνων.
Ωστόσο όμως, η επιμονή των δανειστών σε εξορθολογισμούς, σε λοιπές προσαρμογές, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.  (όλες οι συνταγές αν και αποδοκιμάστηκαν και από τους ίδιους, παρά ταύτα συνεχίζονται),   οι απαιτήσεις τους πλέον στρέφονται σε «ιδιωτικοποιήσεις» παράνομες και αντισυνταγματικές.  Και τούτο διότι (συνεργούσης βέβαια και της κυβέρνησης) επιζητούν την εκποίηση παραλιακών εκτάσεων (των λεγόμενων ως φιλέτων) που είναι Αιγιαλός και έχει το νόμιμο χαρακτήρα της κοινόχρηστης χρήσης και προστατεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος και ως κοινόχρηστοι χώροι είναι βέβαια εκτός κάθε συναλλαγής κατά τα άρθρα 966 και 967 Α.Κ.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα Νομολογία, αναφορικά με τον προορισμό – χρήση των κοινόχρηστων χώρων, είναι παραδεκτό ότι από τις διατάξεις των άρθρων 967 – 969 ΑΚ προκύπτει, ότι κοινής χρήσης πράγματα είναι εκείνα, που εκ του φυσικού ή νομικού αυτού περιορισμού (αέρας, θάλασσα, οδοί, πλατείες, αιγιαλοί κ.λπ.). χρησιμοποιούνται προς θεραπεία του Δημοσίου συμφέροντος», εξάλλου και «κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 967 ΑΚ. η κοινή χρήση του πράγματος ενέχει την από όλους γενικά απόλαυσή τους, η οποία είναι σύμφωνη με τον προορισμό του, όπως αυτός ορίζεται με κανόνες δικαίου είτε προκύπτει από τα κοινωνικά ή τοπικά ήθη».   Τα κοινόχρηστα πράγματα, προφανώς, είναι απερίγραπτα και αναπαλλοτρίωτα και συνεπώς ανεπίδεκτα νομής, τακτικής ή έκτακτης χρησικτησίας (Α.Π. 1206/81 ΝΟΒ Δ. Δικ. 1,965).
Επί πλέον, κατά τις διατάξεις των άρθρων 967, 968 ΑΚ., πράγματα κοινής χρήσης είναι ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι αιγιαλοί, τα λιμάνια, οι όρμοι, οι όχθες των πλεύσιμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους.
Ωστόσο, γεγονός είναι ότι βιώνουμε εδώ και 5-6 χρόνια μια μακρά περίοδο πλήρους χρεοκοπίας ηθικής. Πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής, με πρωτοφανή εξαθλίωση των Ελλήνων, εφόσον το 35% βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας (επίσημα παραδεκτό), χωρίς να αποκλείεται το πραγματικό ποσοστό να είναι και μεγαλύτερο του 40%!  Με πρόσφατη μάλιστα ανακοίνωση της κυβέρνησης πληροφορούμεθα ότι οι νεοεισερχόμενοι, ως εργαζόμενοι, στο δημόσιο ο μισθός τους έχει οριστικά οριστεί στα 568 ευρώ!!  Με το «μισθό» αυτό, θα πληρώνει ενοίκιο, ΔΕΗ, Ύδρευση, κοινόχρηστα, θα συντηρεί οικογένεια κ.λπ.!  
Επανερχόμενοι όμως στο θέμα μας, θεωρούμε πως σύμφωνα με όσα έχουν διατυπωθεί η εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ περιοχών αιγιαλού και παραλίας δεν μπορεί να είναι σύννομη με όσα προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος καθώς και από εκείνες του Αστικού Κώδικα.  Προφανώς ή πιθανόν αυτό, μπορεί να μη ισχύει εφόσον έχουμε απωλέσει τον έλεγχο της Εθνική μας κυριαρχίας. 
Μετά ταύτα, ερευνητέο είναι αν, και η εκ των προτέρων απαλλαγή από κάθε ευθύνη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ είναι και αυτή σύννομη.

Οι θεσμικοί αρμόδιοι ας αποφανθούν.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου