Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Νέες βάσεις για την καπνοκαλλιέργεια προσπάθησε να βάλει η UNITAB

Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, επικεφαλής 15μελούς αντιπροσωπίας από τις ομάδες καπνού της Πιερίας, που βρέθηκε στο συνέδριο της UNITAB στην Περούτζια.Ο

Οι φετινές τιμές του καπνού και ιδιαίτερα της ποικιλίας Κατερίνη είναι αισθητά μειωμένες κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον της καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, επικεφαλής 15μελούς αντιπροσωπίας από τις ομάδες καπνού της Πιερίας, που βρέθηκε στο συνέδριο της UNITAB στην Περούντζια, 27 με 29 Οκτωβρίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, επικεφαλής 15μελούς αντιπροσωπίας από τις ομάδες καπνού της Πιερίας, που βρέθηκε στο συνέδριο της UNITAB στην Περούτζια.
Μάλιστα, σημειώθηκε ότι για να επιβιώσει η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας απαιτούνται συνδυαστικά μέτρα πολιτικής (αγροπεριβαλλοντικά, ολοκληρωμένη διαχείριση, μέτρα πολιτικής μειονεκτικών περιοχών), αλλά και μεγαλύτερη συνεισφορά και συναίσθηση της ευθύνης από τη μεταποίηση στην κατεύθυνση της βελτίωσης των εμπορικών τιμών.
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καπνού στην Ελλάδα, μετέφερε στο Συνέδριο της UNITAB που έγινε στην Περούντζια της Ιταλίας στις 27 με 29 Οκτωβρίου ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, επικεφαλής 15μελούς αντιπροσωπίας από τις ομάδες καπνού της Πιερίας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση καπνού στην Ελλάδα ο κ. Κολυβάς τόνισε ότι σε μία φάση που η καπνοκαλλιέργεια ξεπέρασε τα 200.000 στρέμματα και η παραγωγή καπνού τους 35.000 τόνους με ανοδικές τάσεις, οι φετινές τιμές είναι αισθητά μειωμένες (ιδιαίτερα στην ποικιλία της Κατερίνης) κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον της καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας.
Για να επιβιώσει η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας που δίνει απασχόληση σε πάνω από 15.000 άτομα στον πρωτογενή τομέα, απαιτούνται συνδυαστικά μέτρα πολιτικής (αγροπεριβαλλοντικά, ολοκληρωμένη διαχείριση, μέτρα πολιτικής μειονεκτικών περιοχών), αλλά και μεγαλύτερη συνεισφορά και συναίσθηση της ευθύνης από τη μεταποίηση στην κατεύθυνση της βελτίωσης των εμπορικών τιμών.
Για τη συμφωνία πλαίσιο κατά του καπνίσματος που προωθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κ. Κολυβάς άσκησε σκληρή κριτική ιδιαίτερα στα άρθρα 17 και 18 αναφέροντας  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη καταργήσει κάθε μορφή στήριξης στον καπνό  και η παραγωγή είναι πλήρως προσανατολισμένη στην αγορά. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι όσοι σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές ότι ο κόσμος δε καπνίζει γιατί κάποιοι παράγουν καπνό, αλλά ο καπνός παράγεται γιατί τον ζητάει η αγορά και η κατανάλωση. Επομένως κανείς δε μπορεί να περιορίσει την παραγωγή μιας νόμιμης καλλιέργειας η οποία δεν έχει απολύτως καμία στήριξη και είναι πλήρως προσανατολισμένη στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου