Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

H Zώνη Καινοτομίας και οι Ευρωπαίοι... Άγγελοι της Επιχειρηματικότητας


Άννης Καρολίδου
Στο δίκτυο των…Ευρωπαίων Αγγέλων της Επιχειρηματικότητας, ετοιμάζεται να εισχωρήσει στις αρχές του 2015 η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η οποία, μέσα στο επόμενο δίμηνο και αφού ελεγχθούν τα στοιχεία της παραχωρούμενης έκτασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,
θα υπογράψει το πρωτόκολλο παραλαβής της έκτασης που θα φιλοξενήσει τον πρώτο της θύλακα. 
Μετά την τελική παρουσίαση των 12 start ups, δηλαδή των νεοφυών επιχειρήσεων, που πέρασαν στον τελικό γύρο του  Thessaloniki Smart Up Innovation Hub, οι κινήσεις ένταξης στο χώρο των δικτύων που υποστηρίζουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα συνεχίσθηκαν από πλευράς ΑΖΚ. 
Στις 13- 14 Noεμβρίου ο πρόεδρος της Ζώνης, Δημήτρης Λακασάς , παρακολούθησε το 6ο Βalkan Venture Forum που πραγματοποιήθηκε στη Nόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας.
«Επιδίωξή μας είναι η δικτύωση με τους φορείς που στηρίζουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που φέρνουν σε επαφή την καινοτομική επιχείρηση, τα άτομα με ευρηματικές ιδέες, με τον κόσμο των επενδυτών και των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων», εξήγησε ο κ. Λακασάς προσθέτοντας:
«Στο forum της Σλοβενίας ακολουθήσαμε το  SΕΕRC( South East European Research Center) και τον δρ. Παναγιώτη Κετικίδη, τον φορέα δηλαδή που είναι ο εταίρος για την Ελλάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος VIBE (Venture Initiative in the Balkan Europe).  Σκοπεύουμε να παρακολουθήσουμε και την πολύ μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στη Κωνσταντινούπολη, ένα μεγάλο DEMO νεοφυών επιχειρήσεων».
Το πόσο σημαντικές μπορεί να αποδειχτούν αυτές οι διοργανώσεις, φαίνεται από τον αριθμό των συμμετοχών αλλά και το ποιοι συμμετέχουν. Στο DOINVEST της Νόβα Γκόριτσα,  υπήρχαν 300 συμμετοχές από 25 χώρες και, όχι μόνο από τα Βαλκάνια, αλλά και από Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ισραήλ, Τουρκία, Βέλγιο, Αυστρία. Στις 300 συμμετοχές περιλαμβάνονταν 70 πιθανοί επενδυτές και 55 starup επιχειρήσεις. Στους 300 υπήρχαν εκπρόσωποι διαφόρων τύπων funds και αναπτυξιακών οργανισμών και …πολλοί επιχειρηματικοί άγγελοι που αποστολή έχουν να βοηθούν τους νέους επιχειρηματίες στο ξεκίνημά τους. 
Η ΑΖΚ, που θέλει από το 2015 να ενταχθεί στον ΕΒΑΝ, δηλαδή στο European Business Angels Network, θέλει να φέρει στην Ελλάδα μία μεγάλη διοργάνωση του VIBE, να συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη, ίσως στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, starups από τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, είτε υφιστάμενες, είτε και υπό σύσταση, με σκοπό την προώθηση των συνεργασιών μέσα από δικτυώσεις, μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και μέσα από το πάντρεμα επιχειρήσεων με επενδυτικά κεφάλαια. 
Να μη ξεχνάμε ότι μετά την παραχώρηση της έκτασης για τον πρώτο θύλακα, η ΑΖΚ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους Κοινοτικούς στις Βρυξέλλες, το κρίσιμο θέμα των κινήτρων για τις επιχειρήσεις. Η προσέλκυση επιχειρήσεων, πέραν όλων των άλλων ( συγκέντρωση ερευνητικών ιδρυμάτων, ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης, πιθανές συνέργειες κ.αλ.) προϋποθέτει και κινητροδότηση για την ιδιωτική πρωτοβουλία. 
ΠΗΓΗ http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου