Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Spiegel: Τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα


Στη διάθεση της χώρας θα τεθούν περίπου 10 δισ. ευρώ με αυστηρούς όρους

Για εν μέρει συμφωνία ως προς ένα τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας στη συνεδρίαση του Euro Working Group της Πέμπτης κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποτελεί προδημοσίευση αναλυτικότερου ρεπορτάζ από το τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, στη διάθεση της Ελλάδας θα τεθούν περίπου 10 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Ωστόσο, ο ESM δε θα χρειαστεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, αφού θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλέπονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όμως εν τέλει δεν χρειάστηκαν.

Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, ο ESM διαθέτει δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας, και η Ελλάδα θα κάνει χρήση εκείνου που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους, της λεγόμενης «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» (Enhanced Conditions Credit Line-ECCL).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, όπως επισημαίνει το Spiegel, περιέχει αυστηρότερες προϋποθέσεις, αλλά και αυστηρότερους ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου