Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Παρελθόν ο Σαμαράς, σε λίγο και τα μνημόνια

Τσίπρας: Παρελθόν ο Σαμαράς, σε λίγο και τα μνημόνιαΓια μια ιστορική ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Εμφανώς ικανοποιημένος από την πτώση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε εκλογές εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποτυχημένη τρίτη προσπάθεια εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή.


Ο κ. Τσίπρας πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει από την επομένη των ευρωεκλογών, όταν είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην προεδρική εκλογή αλλά θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη συνταγματική ρύθμιση, που προβλέπει εκλογές σε περίπτωση αποτυχίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο. Αν και υψηλού ρίσκου η στρατηγική που είχε επιλέξει ο κ. Τσίπρας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε στη Βουλή μόλις 71 βουλευτές, ενώ για το μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής απαιτούνται 121, κατάφερε να συγκροτήσει συμμαχίες, όπως με τη ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και να εκμεταλλευτεί την αρνητική στάση κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Κυρίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στη δυναμική που είχε το κόμμα του μετά τις ευρωεκλογές και τη ΔΕΘ, όπως αυτή αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις επί μακρό διάστημα, αλλά και στη φθορά που είχε η κυβέρνηση, ιδίως μετά τη φοροκαταιγίδα του φθινοπώρου.

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, όσες πιέσεις και μεθοδεύσεις κι αν σκαρφιστούν κάποιοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Και συμπλήρωσε ότι όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να εναρμονιστούν στη λαϊκή βούληση. Και πρόσθεσε: «Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά, που λεηλάτησε επί δυόμισι χρόνια την κοινωνία και είχε συμφωνήσει για νέα μέτρα αποτελεί παρελθόν. Και σύντομα με τη θέληση του λαού μας σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια. Να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι, το μέλλον ξεκίνησε»

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει εδώ και μέρες εκλογικός συναγερμός και έχουν συγκροτηθεί επιτροπές με αντικείμενο την προετοιμασία του κόμματος για την αναμέτρηση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει ένα πρώτο πλαίσιο της εκλογικής του στρατηγικής απόψε (ώρα 7:30 μμ ομιλία στο CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ) μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έως αύριο θα έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου και οι προτάσεις της οργανωμένης βάσης για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενώ ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και τις συμμαχίες του κόμματός του, κυρίως με τη ΔΗΜΑΡ και με ανεξάρτητους βουλευτές.

Η Κουμουνδούρου δεν κρύβει ότι στόχος της είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, ώστε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει δυναμική και ισχύ στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εκτιμά δε ότι η πόλωση, που φαίνεται ότι θα επικρατήσει στην προεκλογική σύγκρουση, θα βοηθήσει σε αυτό το στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου