Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Όταν ο Άκης συνάντησε τους συντρόφους του

Συνήγορος Άκη:  «Άπαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση»





Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Οι «χρυσές» μίζες των εξοπλιστικών με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο έφεραν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ως μάρτυρες τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και υψηλότατα στελέχη της τότε κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν κατέστη εφικτό να δώσει το παρών, καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό.

Έντονη αμηχανία στο τετ α τετ Άκη Τσοχατζόπουλου με Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Βάσω Παπανδρέου στο Εφετείο ΑθηνώνΚώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος εισήλθαν στο κτήριο από τον χώρο του υπόγειου γκαράζ, ενώ η Βάσω Παπανδρέου προτίμησε να μπει από την κεντρική είσοδο. Οι τρεις τους παρέμειναν για λίγη ώρα εντός της δικαστικής αίθουσας και, όταν τους γνωστοποιήθηκε η ημερομηνία παρουσίασής τους ενώπιον των δικαστών, αποχώρησαν.

Ειδικότερα, στις 13 Μαΐου ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περάσουν εκ νέου την είσοδο του Εφετείου προκειμένου να τοποθετηθούν για το φλέγον ζήτημα των εξοπλιστικών, ενώ στις 20 Μαΐου σειρά παίρνουν η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Τι είπε ο Άκης στους πρώην συντρόφους
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μπαίνοντας στην αίθουσα -συνοδεία αστυνομικών- δεν κατέβηκε προς το εδώλιο, όπως κάνει συνήθως, αλλά κατευθύνθηκε στην άκρη της αίθουσας. Εκεί βρίσκονταν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Καλημέρα σε όλους» είπε δυνατά και έτεινε το χέρι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαιρέτησε πρώτα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έσπευσε να στρέψει αλλού το πρόσωπό του μετά τη σύντομη χειραψία«Γεια σου Βαγγέλη» του είπε. «Γεια σου Άκη» απάντησε εκείνος και έστρεψε άλλου το πρόσωπό του. Ακολούθως ο πρώην υπουργός έδωσε το χέρι του στον Κώστα Σημίτη, λέγοντας: «Πρόεδρε…». Ανέκφραστος ο πρώην πρωθυπουργός ανταπέδωσε τη χειραψία.

Ο κατηγορούμενος χαιρέτησε στη συνέχεια τον Σωκράτη Κοσμίδη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σημίτη, ενώ έκανε το ίδιο και με τη Βάσω Παπανδρέου.


 Η αποχώρηση του Κώστα Σημίτη από το Εφετείο Αθηνών
Η αποχώρηση του Κώστα Σημίτη από το Εφετείο Αθηνών





Η άφιξη της Βάσως Παπανδρέου
Η άφιξη της Βάσως Παπανδρέου


Έπειτα από τα αμήχανα τετ α τετ ο Άκης Τσοχατζόπουλος απάντησε σε δημοσιογράφο, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», επισημαίνοντας: «Ε, όχι και ιστορική».

Η αποχώρηση του Κώστα Σημίτη, συνοδεία των δικηγόρων του...


Η άφιξη της Βάσως Παπανδρέου...



Συνήγορος Άκη: «Άπαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση»
Η αίθουσα του Εφετείου απέκτησε έτσι έντονο… πολιτικό άρωμα, «ικανοποιώντας» την επίμονη προσπάθεια του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύλληψής του, τον Απρίλιο του 2012, είχε υποβάλει το ακόλουθο αίτημα: να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, της περιόδου του 1996-2000.

Ωστόσο, ουδέποτε έγινε δεκτή η πρόταση αυτή, τόσο στο στάδιο των ανακρίσεων όσο και κατά τη διάρκεια της πρωτοβάθμιας δίκης του. Ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια όμως, το αίτημά του βρήκε ευήκοα ώτα στην εισαγγελέα της έδρας, η οποία ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, κάτι που δέχτηκε και το δικαστήριο.

«Άπαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Ήταν τομή να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, όχι μόνο για το δικαστήριο, αλλά για να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά έγινε τότε. Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι, είτε από τον πολιτικό ή άλλο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία τους είναι σημαντική. Σε δύο εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214» τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Παγορόπουλος, συνήγορος του πρώην υπουργού, για την παρουσία Βενιζέλου, Σημίτη, Παπανδρέου στην αίθουσα του Εφετείου.


Από τη μεριά του, ο συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επεσήμανε ότι η κλήση των συγκεκριμένων μαρτύρων δεν προσφέρει κάτι περισσότερο στην υπόθεση.




Το πρώτο τετ α τετ από την έναρξη της δικαστικής περιπέτειας

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τους πρώην συντρόφους του από το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η δικαστική αυτή υπόθεση.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε επανειλημμένα ζητήσει την κλήση των πρώην... συντρόφων του στο δικαστήριοΕξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η στάση που κράτησε ο πρώην υπουργός απέναντι τόσο στον Κώστα Σημίτη (αντίπαλό του και νικητή στην εσωκομματική μάχη του 1996 μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου) όσο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετέπειτα διάδοχό του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η αμηχανία στην ατμόσφαιρα ήταν έντονη.

Πολλές φορές ο Άκης Τσοχατζόπουλος ενώπιον του δικαστηρίου δεν έκρυψε την πίκρα του για τις αποστάσεις που κράτησαν από αυτόν οι άλλοτε σύντροφοί του. Κάποιες άλλες φορές άφηνε ευθείες βολές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι σκέψεις για μη παρουσία στην ακροαματική διαδικασία

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τα πολιτικά πρόσωπα που πέρασαν σήμερα την είσοδο του Εφετείου ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν παρέστη λόγω απουσίας του στο εξωτερικό.
Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν σε μια περίοδο κατά την οποία γεννήθηκαν πολλά σκάνδαλα στο Υπουργείο Εθνικής ΆμυναςΔεν ήταν λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που είχαν αφήσει να διαφανεί κάποιος αρχικός δισταγμός εκ μέρους ορισμένων εξ αυτών να προσέλθουν στη δίκη για τις μίζες, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα τους έβαζε αναπόφευκτα στο ίδιο «κάδρο» με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Στη συνέχεια όμως, φαίνεται να επικράτησαν ψύχραιμες σκέψεις προκειμένου να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του δικαστηρίου και να καταθέσουν ως μάρτυρες. Βασική αιτία των ενστάσεων που φέρονται να είχαν ήταν το γεγονός ότι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν σε μία περίοδο κατά την οποία γεννήθηκαν πολλά σκάνδαλα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Εκείνο ωστόσο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή τους να προσέλθουν ήταν το ότι δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να εμφανιστούν ότι αγνοούν την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να αποποιηθούν οποιαδήποτε σχέση με τα νοσηρά φαινόμενα που εξέθρεψαν τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λέγοντας πως «το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει με βάση τις εισηγήσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, συνεπώς δεν μπορούσε να ξέρει για τις μίζες που θα ακολουθούσαν».

Ως μάρτυρες κλήθηκαν επίσης οι αρχηγοί των τριών όπλων το επίμαχο χρονικό διάστημα: Αθανάσιος Τζογάνης, Μανώλης Παραγιουδάκης και Γιώργος Ιωαννίδης.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου