Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ρώσικη ρουλέτα...

Στη ρώσικη ρουλέτα των παρατάσεων κρίνεται και αυτό το 24ωρο το ελληνικό δράμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται, ουσιαστικά, σε διαρκή σύνοδο με τους επικεφαλής των πιστωτών στις Βρυξέλλες.

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και με τη...
συμφωνία να βρίσκεται πια τόσο κοντά όσο και η ρήξη, το νέο ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι στην έδρα της Κομισιόν έχει οριστεί για τις 11 σήμερα το πρωί, ενώ από τις 7 π.μ. συναντώνται ήδη ξανά τα τεχνικά κλιμάκια.

Η προηγούμενη, δεύτερη, συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των δανειστών έληξε στις δύο τα ξημερώματα χωρίς και πάλι ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ είχε προηγηθεί ο εξάωρος μαραθώνιος κορυφής το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα ξημερώματα και μετά της δεύτερη εξαμερή – στην οποία μετείχαν επίσης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ – ευρωπαϊκές πηγές δήλωναν ότι «δεν υπήρξε πρόοδος», ενώ και από ελληνικής πλευράς το μήνυμα ήταν ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της».

Το επαπειλούμενο αδιέξοδο έφερε η εμπρηστική αντιπρόταση των πιστωτών – μια αντιπρόταση με εμφανή υπογραφή του ΔΝΤ που, στην πράξη, ζητά πλήρη ανατροπή του ελληνικού σχεδίου των 8 δις και συντριπτική μετάθεση των βαρών σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι επιχειρήσεις.

Μετά από αυτή την αντιπρόταση, και σε έναν προφανή ελιγμό τακτικής, η κυβέρνηση διαμήνυσε αργά χθες το βράδυ ότι αποσύρει από την δική της πρόταση την πρόβλεψη για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – το πλαίσιο, όμως, και οι άξονες της διαπραγμάτευσης έχουν πια μετατραπεί σε κινούμενη άμμο και τα πάντα είναι απολύτως ρευστά.

Το σκληρό σχέδιο του ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά επαναφέρει το αρχικό κείμενο των δανειστών, έχει προκαλέσει οργή στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να βλέπουν «καθαρές πολιτικές σκοπιμότητες» και «εξόφθαλμη επιχείρηση ταπείνωσης και ακύρωσης της κυβέρνησης», από συγκεκριμένη τουλάχιστον ομάδα των θεσμών.

Σ’ αυτή την ομάδα συναντώνται, από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές επιδιώξεις, το ΔΝΤ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται να επιμείνει στη σκληρή γραμμή και στη νέα, σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι και, με βάση τον προγραμματισμό τουλάχιστον, έως τις 12 πρέπει να έχει κατατεθεί στους υπουργούς Οικονομικων το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας. Ωστόσο χρονοδιαγράμματα, ώρες και προθεσμίες έχουν μετατραπεί σε απολύτως θεωρητικές έννοιες το τελευταίο 24ωρο στις Βρυξέλλες και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ουδείς, δε, είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι το θρίλερ δεν θα παραταθεί και πέραν της συνόδου κορυφής της ΕΕ που ξεκινά απόψε, με καταλυτικό πάντοτε ορίζοντα την επόμενη Τρίτη, ημέρα πληρωμής της δόσης των 1,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου