Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 400.000 ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 35ΕΤΙΑ...




Ανατροπές για περίπου 400.000 εργαζομένους σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ελεύθερους επαγγελματίες
που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις 35ετιας φέρνει η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.


Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι αλλαγές που έρχονται - για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 - είναι πέντε:

1. Αυξάνεται άμεσα, έως 6 μήνες, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, εφόσον συμπληρώνουν μέσα στο 2015 και μετά την ψήφιση του νόμου το 58ο ή το 59ο έτος, αν πρόκειται για μισθωτούς με ασφάλιση σε Δημόσιο, ΙΚΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, και το 60ό έτος, αν πρόκειται για ασφαλισμένους στα Ταμεία των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ). Ο νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 14/8/2015, ενώ η ισχύς του, σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο, αρχίζει από τις 19/8/2015, που είναι η ημερομηνία υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης. Στις εγκυκλίους που ετοιμάζονται θα αποσαφηνιστεί αν η ημερομηνία που θα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της ηλικίας των 58-60 ετών θα είναι η 14η ή η 19η Αυγούστου 2015. Οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία που προσδιορίζεται με ειδικό άρθρο, δηλαδή από τις 19/8.

2. Θεσπίζεται όριο ηλικίας για τους παλαιότερους -μέχρι το 1982- ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας μόλις συμπλήρωναν την 35ετία, τώρα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το 58ο έτος και να συνταξιοδοτηθούν με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας! Αυτή η διάταξη εγκλωβίζει χιλιάδες ασφαλισμένους και ανεβάζει την ηλικία αποχώρησης έως και 7 έτη.

3. Αυξάνεται το όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους (κυρίως του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ) που συμπλήρωσαν 37 έτη έως το 2012 αλλά συμπληρώνουν το 60ό έτος μετά το νέο νόμο. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει και αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και επιπλέον έτη ασφάλισης, πέραν και των 40 ετών.

4. Διατηρείται το παλιό καθεστώς για τον υπολογισμό της σύνταξης για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα, βάσει των καταστατικών διατάξεων των Ταμείων τους, να δηλώσουν αποχώρηση για σύνταξη στην υπηρεσία τους μέχρι 31/12/2014 και να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015, χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού. Ο νόμος ανοίγει παραθυράκι για να υπολογιστεί η σύνταξή τους με τον παλιό τρόπο χωρίς μειώσεις στις αποδοχές τους, καθώς, όπως αναφέρεται, ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όσους «αποχωρούν» από 1/1/2015 και όχι για όσους «υποβάλουν αίτηση» από 1/1/2015. Η αναφορά αυτή καλύπτει τους ασφαλισμένους σε Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, οι οποίοι, βάσει καταστατικής διάταξης, δεν θα επηρεαστούν στις αποδοχές τους, αν δήλωσαν αποχώρηση από την υπηρεσία τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015. Στην πράξη γλιτώνουν μειώσεις συντάξεων της τάξης του 3% έως 7%.

5. Καταργείται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία στο Δημόσιο. Μέχρι την ψήφιση του νόμου οι υπάλληλοι μπορούσαν να «κλειδώσουν» την ηλικία αποχώρησής τους με το όριο ηλικίας που ίσχυε όταν συμπλήρωναν την 25ετία. Με το νέο νόμο, η δυνατότητα αυτή καταργείται και πλέον όσοι συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου μετά την ψήφιση των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων θα αποχωρούν με αυξημένο όριο ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου