Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Οι επαφές του Αλ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και την πρώτη του ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης.



Το προσφυγικό ζήτημα, θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ωστόσο εκτός από το φλέγον και ελληνικού ενδιαφέροντος ζήτημα, κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη και στις σημαντικές επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, θα επιδιώξει να φέρει σε περίοπτη θέση το ελληνικό χρέος και την ανάγκη διευθέτησής του.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στον απόηχο της ανακοίνωσής του Λευκού Οίκου, για το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό, στην οποία καταγράφηκε θετικό πρόσημο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Επίσημη συνάντηση του κ. Τσίπρα  με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναμένεται στη Νέα Υόρκη, ωστόσο οι δύο άντρες, πιθανότατα θα έχουν τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, τηςΠαλαιστίνης, με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού θα βρεθεί η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της με διεθνή συνεργασία.

Ειδικά με τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία των δύο χωρών για τους πρόσφυγες, καθώς και το Κυπριακό, θέμα που θα κυριαρχήσει στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ενώ με τον κ. Μπαν Κι Μουν, το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα συζητηθούν κατά την συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με τον γγ του ΟΗΕ. Μεγάλο θέμα των συζητήσεων που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη αφορά και το θέμα του ISIS και την αντιμετώπισή του.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη, 2 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου