Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

   


Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, τιμήθηκε με κάθε επισημότητα στην πόλη της Κατερίνης.

Μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη,  π. Βαρνάβα Λεοντιάδη και στη συνέχεια η συγγραφέας κ. Γεωργία Κακαλοπούλου, εκφώνησε ομιλία σχετική με την ημέρα που καθήλωσε και συγκίνησε  το κοινό.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, τον Υποδιοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Κατερίνης, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, κ. Αθανάσιο Λιακόπουλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,  το Λιμενάρχη  Σκάλας Κατερίνης, τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Πιερίας,  τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΛΑΟΣ  Πιερίας, του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”, του Πολιτιστικού  Συλλόγου Κονταριώτισσας “ΠΙΕΡΕΣ”,  του Μορφωτικού Εξωραϊστικού   Συλλόγου Παραλίας, του Ποντιακού  Συλλόγου   Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ", της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών ‘’ Το ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ’’, του   Συλλόγου  Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας " Ο ΟΛΥΜΠΟΣ", από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού "ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ", του ΓΑΣ Σβορώνου και του Πολιτιστικού Αθλητικού  Σωματείου ‘’ SPORTLAND’’ Νικηφόρος Μπουροζίκας.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ακολούθησε    μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο΄΄Μια μάνα θυμάται΄΄,στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής, που συνδιοργάνωσαν άψογα ο Σύλλογος  Μικρασιατών Πιερίας και ο Σύλλογος  Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”, με  την υπέροχη ερμηνεία της Μαρίκας Φωτοπούλου και των χορωδιών των παραπάνω συλλόγων.


Το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση με χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονταριώτισσας “ΠΙΕΡΕΣ” ,ενώ άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η  έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” και Μικρασιατών Πιερίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου