Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Οι καραμπόλες «φτιάχνουν» τη νέα κυβέρνηση

                   «Κλειδί» οι ρόλοι Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Βούτση

 Οι καραμπόλες «φτιάχνουν» τη νέα κυβέρνηση

Μέχρι το βράδυ τα ονόματα, αύριο μέχρι τις 10 η ορκομωσία - Ο Χουλιαράκης αναλαμβάνει την υλοποίηση του Μνημονίου, ο Δραγασάκης δεν θέλει να γίνει πρόεδρος της Βουλής - Ανοιχτό το θέμα του υπ. Παιδείας

Την απάντηση στο γρίφο για το ρόλο του Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και το πώς θα συγκροτηθεί τελικά το υπουργείο Οικονομικών και αν θα μείνει ή θα μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο Νίκος Βούτσης περιμένουν πολλοί για να αρχίσει να διαμορφώνεται το παζλ της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA ο πρώην υπουργός Εσωτερικών η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ και η ορκωμοσία θα τελεστεί αύριο το πρωί μέχρι τις 10.



Ο κ. Δραγασάκης φέρεται να προορίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου – το οποίο δεν επιθυμεί την ύπαρξη της αντιπροεδρίας και στη νέα κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διατηρηθεί τελικά, φυσικά με τον ίδιο στο πόστο αυτό – για την προεδρία της Βουλής, την οποία ωστόσο δεν επιθυμεί ο ίδιος. Ουσιαστικά το μόνο σενάριο που θα ήταν αποδεκτό από τον πρώην αντιπρόεδρο είναι αυτό του υπεύθυνου του οικονομικού επιτελείου, όμως για τη θέση του υπουργού Οικονομικών το Μαξίμου δείχνει να επιμένει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρότι ο τελευταίος επίσης έδειχνε απρόθυμος μέχρι πρότινος να επιστρέψει στην παλιά του θέση.

Η κατεύθυνση που θα πάρει ο κ. Δραγασάκης έχει σχέση και με τη θέση στην οποία θα βρεθεί ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος αρχικά ήταν το φαβορί για την προεδρία της Βουλής. Εάν τελικά διαδεχθεί ο κ. Βούτσης την Ζωή Κωνσταντοπούλου τότε «ανοίγει» η θέση του υπουργού Εσωτερικών για την οποία εξετάζονται οι περιπτώσεις του Δημήτρη Βίτσα ή και του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος αρχικά φερόταν ως ο επικρατέστερος, αλλά ο ίδιος εκδήλωσε την επιθυμία να παραμείνει στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Σε κάθε περίπτωση για το υπουργείο Οικονομικών είναι σίγουροι ως αναπληρωτές υπουργοί οι Τρύφωνας Αλεξιάδης και Δημήτρης Μάρδας, ενώ το πόσο του υπεύθυνου για την υλοποίηση του μνημονίου, που θα λειτουργεί παράλληλα με το οικονομικό επιτελείο αλλά θα υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου προορίζεται ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Παρά τα αρχικά σενάρια για μετακίνησή του από το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να παραμένει στη θέση του ο Γιώργος Σταθάκης.

Πρέπει να θεωρείται σχεδόν αν όχι απολύτως βέβαιο ότι θα συνεχίζουν στις θέσεις που είχαν οι εξής:
Ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο Δικαιοσύνης, οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και Παναγιώτης Νικολούδης ως υπουργοί Επικρατείας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο υπουργείο Εργασίας, ο Χρήστος Σπίρτζης στο υπουργείο Υποδομών για το οποίο υπάρχουν πάντως σκέψεις να «κοπεί» στα δύο, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Θεανώ Φωτίου στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, ο Παύλος Πολάκης ως υφυπουργός κατά της διαφθοράς στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του υπουργού Παιδείας με τον Αριστείδη Μπαλτά να μην έχει εξασφαλίσει τη θέση, αλλά ούτε και να έχει «κλειδώσει» η τοποθέτηση του Κώστα Γαβρόγλου, ενώ στη συζήτηση έχει μπει και το όνομα του Κώστα Δουζίνα.

Ο Γιάννης Πανούσης παραμένει ένα ισχυρό ενδεχόμενο για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά εναλλακτικά συζητείται και ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο Νίκος Ξυδάκης θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά όχι απαραίτητα και στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ δεδομένη θεωρείται και η είσοδος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ίσως σε θέση αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Γιάννης Μουζάλας φέρεται ως η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά ο ίδιος δεν έχει αποδεχθεί ακόμα την πρόταση.

Για το υπουργείο Ναυτιλίας τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να μετακινηθεί ο Θόδωρος Δρίτσας και στη θέση να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός Χρήστος Ζώης.

Η μέχρι τώρα εκπρόσωπος τύπου Όλγα Γεροβασίλη παραμένει φαβορί για κυβερνητική εκπρόσωπος, αν και συζητείται και για παραγωγικό υπουργείο με τον Νίκο Φίλη να εξετάζεται για τη θέση αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου