Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση για τα αποτελέσματα και τις ωφέλειες του ΕΣΠΑ στην Π.Ε Πιερίας


Ενημερωτική εκδήλωση για την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και την Κεντρική Μακεδονία αλλά και για τα αποτελέσματά τους στην καθημερινότητα των πολιτών και την ωφέλεια που προκύπτει για την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε.Πιερίας.


Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, κ. Ευάγγελος Λαγδάρης, οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνης, κ. Χρήστος Λεμονόπουλος, κ. Δημήτριος Βαϊνάς και κα. Καλλιόπη Τζουμέρκα-Μπατάλα, ο Αντιδήμαρχος Δίου Ολύμπου, κ. Δημήτρης Γουλάρας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δίου-Ολύμπου, κ. Νίκος Λακασάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, κ. Αριστείδης Αγγέλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, κ. Κωνσταντίνος Ρέχας, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, εκπρόσωποι των Βουλευτών κ. Κουκοδήμου και κας Σκούφα, οι πρώην Βουλευτές κ. Άννα Μάνη και κ. Αντώνης Καρπούζας, Δημοτικοί Σύμβουλοι των δήμων της Πιερίας, εκπρόσωποι φορέων της Πιερίας, οικονομολόγοι, μελετητές και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, επεσήμανε τα αποτελέσματα και τις ωφέλειες που προκύπτουν από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, μέσα από το Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης και συγχρηματοδοτήθηκαν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία πλήρη ενημέρωση για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, παρείχε  η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  κα. Αγγελική Ωραιοπούλου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με πόρους του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης-όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας-ολοκληρώνονται σημαντικές παρεμβάσεις που καλύπτουν πολλούς θεματικούς τομείς που  έχουν αποφέρει και θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη.

Η κα. Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στον τομέα του πολιτισμού με στόχο την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,  την  ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, στα έργα για το περιβάλλον για την ορθολογική διαχείριση υγρών αποβλήτων και στερεών απορριμμάτων και στις παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων, για την αναμόρφωση των λειτουργικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του αστικού χώρου.

Για τον τομέα της εκπαίδευσης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας έκανε λόγο για
νέα σχολικά συγκροτήματα με δράσεις για παιδιά με αναπηρία ή με μαθησιακή δυσκολία ενώ στον τομέα της υγείας μίλησε για εξοπλισμούς και
ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης καθώς  και προνοιακές παρεμβάσεις.

Η κα. Μαυρίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παρεμβάσεις για την ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας και στις  ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων και υφιστάμενων, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την αναζωογόνηση της οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας υπογράμμισε ότι «η  υπερπροσπάθεια αυτή – που έχει πολλούς «συνεταίρους» - συνεχίζεται και εντείνεται ακόμη περισσότερο στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Στην Κεντρική Μακεδονία ολοκληρώνονται 510 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού1,37 δισ. €. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ολοκληρώνονται 40 έργα συνολικού προϋπολογισμού 119 εκ.ευρώ στους τομείς των Μεταφορών, του Πολιτισμού- Τουρισμού, του Περιβάλλοντος, της Αστικής Ανάπλασης, της Εκπαίδευσης, της Υγείας-Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ένταξης και της Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, στον τομέα των Μεταφορών ολοκληρώνονται παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού σε μήκος 10 χιλιομέτρων στην Περιφερειακή οδό Κατερίνης, για ασφαλέστερες και πιο άνετες συνθήκες κυκλοφορίας.

Στον τομέα του Πολιτισμού- Τουρισμού ολοκληρώνονται 7 παρεµβάσεις  σε αρχαιολογικούς χώρους και µνηµεία, όπως στο Ωδείο των Μεγάλων Θερµών στο Δίον, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων, στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυµπο, αλλά και σε μακεδονικούς τάφους και μεταβυζαντινά μνηµεία σε ολόκληρη την Πιερία, στη λογική της ανάδειξης του πολιτιστικού προϊόντος και της προώθησης του πολιτιστικού τουρισµού, ενώ στηρίχθηκε η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολύµπου.
Στον τομέα του Περιβάλλοντος αναβαθμίστηκαν μεγάλα τμήματα του δικτύου ύδρευσης, σε μήκος 290 χιλιομέτρων, με εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού για περισσότερους από 100.000 κατοίκους, ολοκληρώνονται 7 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς αγροτικών και ορεινών περιοχών της Πιερίας, αποκαθίσταται το σύνολο των χωματερών (ΧΑΔΑ) στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και υποστηρίχθηκε η διαχείριση και η λειτουργία της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Αναφορικά με την Αστική Ανάπλαση ολοκληρώθηκαν 2 δράσεις αστικής αναγέννησης στις περιοχές Κέντρου και Αστών της πόλης της Κατερίνης, µε παρεµβάσεις αισθητικής αναβάθµισης και έργα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχηµάτων, καθώς και την πρόσβαση των κατοίκων στις λειτουργίες της πόλης.

Στον τομέα της Εκπαίδευσης ολοκληρώνονται παρεµβάσεις σε 6 σχολικά συγκροτήµατα της Πιερίας, στην πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, εξοπλίστηκαν 22 τµήµατα ένταξης σε ειδικά σχολεία και σχολείων πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης στους δήµους Κατερίνης και Πύδνας - Κολινδρού. Από τα παραπάνω έργα, ωφελούνται ήδη 1.697 µαθητές, µεταξύ των οποίων και 312 παιδιά µε αναπηρία και µε µαθησισκές δυσκολίες, ενώ βελτιώνονται αισθητά οι συνθήκες εξυπηρέτησης για τους γονείς και εργασίας για τους διδάσκοντες.

Στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας ολοκληρώθηκαν 2 µεγάλες  παρεµβάσεις κτιριακής αναβάθµισης και εξοπλισµών στο Γενικό Νοσοκοµείο Κατερίνης.Παράλληλα,δηµιουργήθηκαν 3 Στέγες Υποστηριζόµενης Διαβίωσης (διαµερίσµατα) για άτοµα µε αναπηρία ενώ ολοκληρώθηκαν παρεµβάσεις υποδοµών και εξοπλισµών στο Κέντρο Διηµέρευσης και Ηµερήσιας Φροντίδας του δήµου Κατερίνης.

 Στον τομέα της Κοινωνικής Ένταξης ολοκληρώνονται τα 2 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση  (ΤοπΣΑ) «Σχέδιο Απασχόλησης Πιερίας» και «Δράσεις για την απασχόληση στην Περιφερειακή Ενότητας Πιερίας», τα οποία απευθύνονται σε 215 ωφελούμενους.

Στον τομέα της Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας χρηµατοδοτήθηκαν 214 νέες και υφιστάµενες ΜΜΕ, στους τοµείς της µεταποίησης, του τουρισµού, του εµπορίου και των υπηρεσιών, µε συνολική επιχορήγηση ύψους 17,8 εκατ. €.



 Σοφία Μαυρίδου,Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας: « Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται και εντείνεται ακόμη περισσότερο στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου