Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ζητά ο Τσίπρας μετά το αδιέξοδο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνομιλίας τους τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς θεωρεί ότι δεν τηρείται η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την ακύρωση του Eurogroup το οποίο θα πραγματοποιείτο την Πέμπτη, μόνο σε περίπτωση που θα υπήρχε αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την διευκρίνιση των εκτάκτων μέτρων αλλά και την λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος» έγραψε ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάϊσελμπουμ στο Twitter το βράδυ της Τρίτης, προσθέτοντας ότι «η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα επιπλέον μέτρα αλλά και τη ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο». Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη στη διάρκεια της οποίας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα αποφάσιζε για την «τύχη» του Eurogroup.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανθίσταται στις ελληνικές προτάσεις για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της κάλυψης των προληπτικών μέτρων που ζητά η τρόικα».
Η σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των δανειστών ξεκίνησε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, με επίκεντρο την εξέταση των νομικών πτυχών της ελληνικής πρότασης για το πακέτο των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές.
Η Αθήνα πρότεινε την εισαγωγή ενός αυτόματου «κόφτη» δαπανών που θα ενεργοποιείται εφόσον διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εφαρμογής φορολογικών μέτρων για να διορθώνονται οι αστοχίες.
Το νομικό σκέλος της ελληνικής πρότασης εξετάζεται στη συνάντηση που έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Δ. Τζανακόπουλος, με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ ακολούθησε και σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ψηφίσει από τώρα τα προληπτικά μέτρα, ενώ οι δανειστές επιμένουν για την άμεση νομοθέτησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου